Raúl Pérez és espeleòleg i científic titular en Geologia de Terratrèmols i Volcans de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC). Coordinador de la Unitat de Resposta Geològica d’Emergència (URGE). Doctor europeu per la Universitat Louis Pasteur d’Estrasburg i l’Acadèmia Russa de Ciències. Expert tècnic (TECT) del Mecanisme Europeu de Protecció Civil Europa a Grans Catàstrofes. Coordinador d’un equip URGE durant l’erupció volcànica de La Palma (2021), i també va assumir treballs a les erupcions de Tonga (2021), Saint Vincent i les Grenadines (2019), el volcà Fuego (2016) i els volcans de Michoacán Guanajuato a Mèxic. Pel que fa a la seva experiència en terratrèmols i gestió d’emergències, ha fet treball de camp als terratrèmols de L’Aquila (2009), Lorca (2011), l’Emília-Romanya (2012) i Oaxaca (2012). Ha estat tres vegades expedicionari antàrtic a Projectes del Subprograma Polar espanyol. És tècnic esportiu en Espeleologia i expert en cavitats radioactives i hipòxiques i d’alta activitat tectònica.
El setembre del 2021, un volcà va emergir a l’oest de l’illa de La Palma, el Tajogaite. Un volcà estrombolià de naturalesa explosiva que, al llarg d’episòdiques erupcions violentes, va créixer durant vuitanta-sis dies, fins que va morir abruptament en una columna eruptiva de 9 km d’alçada, emetent foc i cendres que van canviar per complet el paisatge en només tres mesos.
En aquesta conferència s’explica el naixement, el creixement i la mort d’un volcà illenc a les Canàries, a partir de l’experiència de Raúl Pérez López, que recorrerà les diferents fases del volcà i s’endinsarà als tubs volcànics, autèntiques cavernes a l’interior del volcà que van generar rius de foc i lava durant l’erupció. Les imatges, que van ser mereixedores de cobertes del National Geographic internacional, van mostrar al món com un volcà de 160 m d’alçada creix en poques setmanes, i com la ciència fa l’impossible per endinsar-se al seu interior.