
‘Clic Rural, programa de formació digital’ és una iniciativa de la Diputació de Tarragona que forma part del projecte “Dipta Repte Rural Digital”, presentat a la convocatòria de concessió de subvencions “Programa Repte Rural Digital” que impulsa el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. En total, la Diputació de Tarragona té concedida una subvenció de 219.050,55 € per impulsar aquesta iniciativa.
Durant els propers mesos s'oferirà un programa formatiu gratuït i específic per capacitar digitalment veïns i veïnes den municipis rurals de menys de 5.000 habitants del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, amb l’objectiu de contribuir a la reducció de la bretxa digital, sobretot en persones grans, dones, joves i persones desocupades.
La formació
Nivells de formació i durada
Les formacions tindran una durada de 8 hores, de les quals 7 hores seran dues sessions teoricopràctiques grupals i 1 hora d’assessorament personalitzat. Tots els itineraris de les formacions comptaran amb un mòdul obligatori de “Gestions i tràmits digitals amb les administracions públiques, tipus de certificat i firma digital” per continuar amb el treball iniciat per la Diputació de Tarragona de combatre la bretxa digital del territori rural.
S’estableixen tres nivells de formació: la bàsica, la intermèdia i la específica per a persones desocupades.
-
Formació bàsica: presencial, en espais d’ajuntaments del municipi on s’imparteixi i a espais de la Diputació de Tarragona.
-
Formació intermèdia: presencial o en línia.
-
Formació per a persones desocupades: en línia
Continguts per nivells
Bàsic
- Ús bàsic de l’ordinador i el telèfon mòbil (diferents sistemes operatius, ús de programes bàsics...).
- Navegació i cerca d’informació a internet (cercadors, configuració bàsica i gestió de contrasenyes...).
- Comunicació (correu electrònic, missatgeria instantània, videotrucades, descàrrega de fotos, vídeos i documents...).
- Tràmits i gestions administratives i certificat digital (gestions en línia i ús d’aplicacions mòbils d’organismes públics com La meva salut, eAgora, Línia Verda,...).
- Seguretat (rutines per una navegació segura, antivirus...).
Intermedi
- El núvol d’internet a fons (serveis i aplicacions al núvol, seguretat i privacitat, emmagatzematge...).
- Tràmits i gestions administratives i certificat digital (gestions en línia i ús d’aplicacions mòbils d’organismes públics com La meva salut, eAgora, Línia Verda...).
- Seguretat a internet (rutines per una navegació segura, antivirus...).
- Compres i vendes segures a internet (normes, aplicacions i avantatges i inconvenients).
- Xarxes socials. Conceptes bàsics de planificació i ús (web 2.0 i plataformes de xarxes socials, dinàmiques de comunicació, privacitat i dades personals...).
Persones desocupades
- Tràmits i gestions administratives i certificat digital (gestions en línia, ús d’aplicacions mòbils d’organismes públics com La meva salut, eAgora o Línia Verda, creació i ús de la firma digital).
- Cerca de feina a través d’internet (informació i eines per cercar feina en línia, acreditació de competències digitals ACTIC, eines digitals per la gestió del temps i la productivitat...).
- Ciberseguretat (graus de protecció, tipus d’amenaces i vulnerabilitats, seguretat a les connexions...)
- Emmagatzematge d’informació (carpetes, sistemes per desar contingut, cercadors i filtres per acotar cerques...).
- Usos i avantatges de la Intel·ligència Artificial (ChatGPT
- Les fake news i com evitar-les (què són i com ens afecten, algoritmes, com evitar intoxicar-se i tenir pensament crític...).
Calendari
El programa està previst que s’iniciï a mitjans del 2025 i finalitzi, com a màxim, el 31 de març de 2026.