Cultura

Temps de colors i emblemes a la Corona d’Aragó

La recuperació de dos pavesos del Reial Monestir de Poblet

Hi ha objectes de la nostra cultura que guarden una informació rellevant i desconeguda. Són fragments d’història amagats que es descobreixen en els estudis i anàlisis de les intervencions de conservació i restauració.

 

logo expo

Vol donar a conèixer dos d’aquests testimonis materials de la nostra herència patrimonial carregats de simbolisme i d’identitat històrica, que han estat intervinguts a la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació de Tarragona.

Ens trasllada al món medieval per entendre la història dels pavesos, el seu ús i el simbolisme dels elements heràldics representats. També, revela la importància dels materials i el domini de les tècniques emprades pels artífexs que construïen aquests objectes valuosos i singulars.

L’exposició convida a contemplar els pavesos del monestir de Poblet, amb més de 600 anys d’antiguitat, un cop acabats els treballs de conservació i restauració. Explica les alteracions sofertes, la complexitat dels tractaments realitzats i, mitjançant les noves tecnologies, ensenya la reconstrucció virtual en 3D del suposat aspecte original de les obres.

 

La intervenció sobre els pavesos

pavesos

La Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació de Tarragona ha recuperat dos pavesos del segle XIV pertanyents al fons patrimonial del Museu del Monestir de Poblet. Es tracta de dues peces inèdites: escuts funeraris nobiliaris, amb representació heràldica, que abans de la intervenció es trobaven en molt mal estat de conservació. Pel seu cromatisme es creu que un d’ells podria correspondre a la corona catalanoaragonesa i l’altre al regne de Navarra.

Per conèixer en detall en què ha consistit els treballs de recuperació clica sobre la imatge per descarregar-te el tríptic informatiu.

 

Galeria d'imatges

Els pavesos al Reial Monestir de Poblet