Projectes transversals

Tret de sortida a la fase de proves de l’aplicació digital desenvolupada en el marc del projecte SOULFOOD

  • Publicat31/01/2025

Vuit productors agrícoles catalans i lituans i dues iniciatives socials, una de cada país, estan en plena fase de proves de l’eina digital desenvolupada amb el suport tècnic del Cluster TIC Catalunya Sud, soci del projecte SOULFOOD.  Aquesta eina té la voluntat de facilitar la millor gestió dels excedents alimentaris en origen per tal que puguin ser aprofitats per entitats locals de caire social, contribuint a la lluita contra el malbaratament alimentari.  

L’eina digital, que tindrà la seva versió definitiva els propers mesos, permet establir interaccions entre els diferents agents destinataris. Durant aquesta fase de proves, iniciada al mes de novembre i que acabarà al març, productors i iniciatives socials posen a prova les funcionalitats de l’eina en un context simulat i controlat.

Centrada en l’aplicació de la plataforma en situacions reals, aquesta fase del pla de prova pilot permet als productors locals la creació de donacions i familiaritzar-se amb l’eina. Per altra banda, les iniciatives socials proven els fluxos de treball de la plataforma per tal d’identificar, sol·licitar i gestionar donacions de manera contínua. Durant aquestes proves s’han establert dues reunions oficials per tal recollir les impressions de productors i d’iniciatives i poder implementar les correccions necessàries i avaluar l’ajust de funcionalitats per millorar la usabilitat i l’eficàcia de la plataforma. 

Durant aquesta fase, per tant, s’estan fent diverses proves de donacions, no totes simulades. D’aquesta manera ja s’han fet diverses donacions reals a les entitats socials participants, com, per exemple, 455kg de raves, 200kg de gerds o 600kg de cebes.  

Testimonis

Recollim les primeres impressions d’alguns dels representants de les entitats que participen d’aquesta fase, que s’allargarà fins al proper mes de març:

Aurelija Paulauskiene, representant de l’entitat social Maisto Bankas (Lituània) destaca que “la nostra col·laboració amb els agricultors ha anat creixent any rere any. Fomentant una relació més forta i implementant sistemes eficients podem continuar creixent i augmentant el volum d’aliments rescatats. La participació proactiva dels agricultors en l’ús d’aquesta eina és essencial, ens estalviarà temps, reduirà els costos logístics i millorarà la comunicació”. 


Audrone Ispiryan, representant dels agricultors lituans participants a la prova de l’eina tecnològica i directora de l’Associació lituana de productors, processadors i comerciants de baies, posa de manifest que “la nostra granja acull aquesta iniciativa, que ajuda a abordar els problemes de malbaratament d’aliments i assegura la seva conservació per a aquells que ho necessiten. Caldrà treballar més per ampliar les capacitats sistèmiques i funcionals per a la compatibilitat i la implementació efectiva”.

Albert Farré, director del Centre Social el Roser de Reus (Catalunya): "Des del Centre social el Roser rebem aquelles pèrdues alimentàries i les transformem en un recurs alimentari, podem oferir fruita i verdura a la cistella bàsica d’aliments, incrementant la qualitat del nostre servei. Aquesta nova eina digital ens permetrà rebre més aliments i augmentar la varietat, per tant, podrem atendre millor les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat social.”

 

Eina digital SOULFOOD
Eina digital SOULFOOD