Ens locals

La CEOE ha presentat el primer Informe de seguiment de l'execució a Espanya dels fons Next Generation EU

  • Publicat19/01/2022

El 2021 es van publicar al voltant de 400 convocatòries de subvencions i licitacions de contractes públics per valor de 9.300 milions d'euros, un 48% dels fons rebuts i un 38% dels inclosos als PGE 2021, si bé majoritàriament encara no han estat desemborsats a les empreses.

L'última dada publicada pel Govern, a l'agost, assenyalava que només 104 milions d'euros havien arribat a les empreses i entitats que no són Sector Públic, dels gairebé 5.000 milions que ja estaven compromesos en aquesta data (el 2%).

Crida especialment l'atenció que del pressupost total dedicat a convocatòries, només 1.000 milions d'euros haurien estat llançades per les comunitats autònomes (al voltant d'un 14% del total). Aquestes xifres xoquen amb la tendència vista fins ara amb el pressupost ordinari repartit a l'Estat, en què normalment al voltant del 63% del pressupost global s'executa per les autonomies i un 30% per l'Administració General de l'Estat, deixant les entitats locals el 7%.

Addicionalment, el gruix d'aquestes ajudes gestionades per les comunitats autònomes s'ha dissenyat i aprovat des de l'àmbit estatal, cosa que redueix la capacitat d'adaptar les convocatòries a la realitat de cada territori

Els terminis de presentació de projectes, que en alguns casos no superen els 10 dies, així com el percentatge mitjà de cofinançament, que se situa en el 30%, constitueixen dues de les principals barreres per a les empreses en accedir-hi als fons, especialment per a pimes i autònoms.

El contingut de l'informe, elaborat des de l'Oficina de Projectes Europeus de CEOE, inclou, d'una banda, una radiografia des de l'òptica empresarial de l'execució de les reformes i inversions durant el 2021 recollides al Pla España Puede; en segon lloc, una visió comparada de l'execució dels fons a altres països europeus (en aquesta edició, França, Itàlia i Portugal); i, finalment, un ventall de propostes de millora adreçades al Govern per fer més eficaç i àgil l'execució i l'arribada dels fons a tot el teixit productiu (grans empreses, pimes i autònoms).

De manera específica, el document posa el focus en les inversions, mitjançant l'anàlisi de l'avenç de la seva execució a través de convocatòries de subvencions i licitacions de contractes públics engegades fins al 31 de desembre.

Així, és destacable que Espanya va rebre a l'estiu els primers 9.000 milions de prefinançament i la darrera setmana de l'any la Comissió va transferir el primer desemborsament (10.000 milions). Tot i això, aquests recursos no van arribar el 2021 al mateix ritme a l'economia real: es van publicar al voltant de 120 convocatòries de subvencions finançades amb càrrec a Next Generation, per valor de 7.300 milions d'euros; i al voltant de 270 licitacions de contractes públics (amb un pes protagonista de l'Administració general de l'Estat) amb càrrec als fons Next Generation, per valor de 2.000 milions d'euros. En total, 9.300 milions d'euros, un 48% dels fons rebuts i un 38% dels inclosos als pressupostos generals de l'Estat 2021.

És important tenir present que, sobretot als territoris amb un nombre reduït d'empreses tractores multinacionals, el retard en la publicació de convocatòries suposa un risc creixent de deslocalització d'inversions cap a altres països que són més ràpids en l'execució.

D'altra banda, comptar amb terminis amplis de presentació de projectes constitueix una de les necessitats principals de les empreses, especialment pimes i autònoms, per facilitar que puguin accedir als fons. En alguns casos, els terminis de presentació no han arribat a 10 dies hàbils.

https://www.ceoe.es/es/publicaciones/economia/informe-de-seguimiento-de-los-fondos-next-generation-eu-en-espana-primer



 



 



 



 



 

ajuts econòmics
ajuts econòmics

Notícies relacionades