Ens locals

La Comissió Europea flexibilitza les normes d'ajudes d'estat pera facilitar les inversions en projectes verds

  • Publicat11/02/2022

La Comissió Europea ha adoptat formalment la revisió de les normes en matèria d'ajuda d'estat per a flexibilitzar el marc comú i adaptar-se als objectius climàtics de la Unió Europea, amb l'objectiu de facilitar les inversions en projectes verds que contribueixen a la transició ecològica.

Brussel·les considera que la Unió Europea necessitarà un gran volum d'inversions sostenibles i encara que es compta en gran mesura amb el sector privat, els serveis comunitaris volen que les ajudes públiques contribueixin a garantir que la transició es produeixi amb rapidesa. La modificació facilitarà, per exemple, les inversions dels estats membres en energies renovables per a accelerar la consecució del Pacte Verd de manera sostenible. D'aquesta manera, els països podran subvencionar projectes dissenyats per a la protecció del medi ambient, inclosa la generació d'energia verda, i inclourà seccions per a recolzar la descarbonització de l'economia de manera amplia i flexible, oberta a totes les tecnologies que puguin contribuir-hi.

Es contemples, entre d'altres, iniciatives en el sector de les energies renovables, mesures d'eficiència energètica, ajudes a la mobilitat neta, infraestructures, economia circular, reducció de la contaminació, protecció i restauració de la biodiversitat, així com mesures per a garantir la seguretat del subministrament energètic. La Comissió també espera que aquestes directrius facilitin la participació de les comunitats d'energies renovables i les pimes, com a motors importants de la transició ecològica.

Entre els canvis introduïts pels serveis comunitaris per fer possible aquesta flexibilització hi figura l'ampliació de les categories d'inversions i tecnologies per tal de crear una única dedicació a la reducció i la prevenció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle per facilitar l'avaluació de les mesures de suport a la descarbonització. Així, es permetrà importar ajuda fins al 100 % del dèficit de finançament, especialment quan les ajudes es concedeixen després d'una sol·licitud pública, i s'introdueixen nous instruments d'ajuda, com els contractes per diferència per al carboni per ajudar als estats membres a respondre a les necessitats d'ecologització de la indústria.

També s'inclouen projectes per a la prevenció o reducció de la contaminació diferent a la provocada pels gasos d'efecte hivernacle, com poden ser mesures contra la contaminació acústica, ajudes a l'eficiència i a l'economia circular i suports a accions de reparació de danys mediambientals. Igualment hi haurà seccions específiques per a aquelles ajudes que incentiven les inversions en àmbits emblemàtics com l'eficiència energètica dels edificis i la mobilitat neta i en tots els tipus de transport.

Banderes europees
Banderes europees

Notícies relacionades