Ens locals

S'aprova el PERTE de Digitalització del cicle de l'aigua, per avançar cap a una gestió més eficient i sostenible

  • Publicat30/03/2022

El Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica de Digitalització del cicle de l'aigua impulsa l'ús de les noves tecnologies de la informació en el cicle integral de l'aigua. Això permetrà millorar la seva governança i transparència, augmentar-ne l'eficiència, reduir les pèrdues a les xarxes de subministrament i avançar en el compliment dels objectius ambientals marcats per la planificació hidrològica i les normatives internacionals.

El PERTE per digitalitzar el cicle de l'aigua mobilitzarà els propers anys 3.060 milions d'euros en inversions públiques i privades i activarà la creació de prop de 3.500 llocs de treball de qualitat, obrint nous nínxols professionals en la gestió de l'aigua.

Aquest projecte s'aprova en un moment molt important per al sector, que fa anys que treballa per millorar la gestió i la governança d'un recurs cada vegada més escàs. Espanya és un dels països de la Unió Europea amb més estrès hídric. L'últim informe de l'IPCC ressalta un fet que és cada cop més evident: l'aigua i el canvi climàtic estan intrínsecament vinculats. En els propers anys es preveuen disminucions de fins al 25% del recurs a tot el país i del 40% al sud-est peninsular per a finals de segle.

Les variacions atmosfèriques i climatològiques més grans causades pel canvi climàtic suposaran una major incertesa en la disponibilitat del recurs, per la qual cosa conèixer amb exactitud les reserves, subministraments, consums actuals i demandes futures resulta necessari per garantir la seguretat hídrica.

La línia d’actuació més potent d’aquest PERTE desenvoluparà programes d’ajuts per a l’impuls a la digitalització dels diferents usuaris de l’aigua. El seu objectiu principal és avançar en la protecció del medi ambient, la millora de la gestió dels recursos hídrics i la lluita contra el canvi climàtic i el repte demogràfic.

És per això que durant aquest any i el 2023 es llançaran diverses convocatòries d'ajudes per a administracions i entitats competents al cicle urbà de l'aigua, la indústria i per a comunitats de regants i usuaris d'aigües subterrànies. Aquesta línia d'actuació compta amb una inversió directa de 1.700 milions d'euros, que arrossegarà una mobilització addicional de 1.120 milions de col·laboració publicoprivada.

A Espanya aproximadament el 80,5% de l'aigua utilitzada es destina al regadiu i als usos agraris, al voltant del 15,5% es destina a l'abastament del cicle urbà. Aquest cicle urbà de l’aigua factura una mitjana de 7.600 milions d’euros anuals, tot i que aproximadament el 23% de l’aigua potable ja tractada es perd a través de xarxes de distribució. Reduir aquestes pèrdues un 10%, com planteja l'Agenda 2030, suposarà l'estalvi d'un volum d'aigua significatiu i un augment de la facturació de prop de 700 milions d'euros addicionals a l'any.

Aquest PERTE ofereix dues convocatòries d'ajuts, amb un total de 1.200 milions d'inversió, perquè les ciutats o les agrupacions de municipis de més de 20.000 habitants puguin augmentar la implantació, entre d'altres, de sistemes de mesurament com a comptadors intel·ligents, sistemes de comunicació i plataformes de big data per analitzar tota la informació recollida. Això permetrà als ciutadans i a les administracions tenir un control més gran sobre l'aigua urbana i facilitarà la detecció de pèrdues o fuites a les xarxes de captació i distribució, contribuint al compliment dels objectius que marca l'agenda internacional.

Imatge d'aigua
Imatge d'aigua

Notícies relacionades