Gerard Descarrega (Reus 1994), atleta paralímpic i alpinista. La muntanya sempre ha estat la passió. Quan era petit, feia llargues excursions amb el seu pare. Amb 10 anys es podia passar 12 h caminant sense problema. Quan en tenia 4, li havien diagnosticat una retinosi pigmentària que, amb els anys, li va anar fent perdre visió fins a quedar-se cec total. Per ell, una de les millors sensacions que pot tenir és estar en una muntanya o en un bosc i respirar, escoltar el que l'envolta. La pandèmia li va fer adonar-se que cal viure el moment i gaudir del que li agrada, per això va començar a compaginar l'atletisme amb la muntanya. I així va néixer el seu projecte “Cims a cegues”, un projecte real en què una persona cega busca els seus límits a la muntanya.
Gerard Descarrega se'l coneix per ser la bala més veloç de l'atletisme paralímpic espanyol. Amb tan sols 17 anys va conquistar el bronze mundial a la seva distància per excel·lència, els 400 m, i des d'aleshores el seu nom no ha deixat d'escriure's amb majúscules entre l'elit internacional. Actualment, és dues vegades campió paralímpic, havent conquerit l'or en 400 m T11 en els Jocs de Rio de Janeiro 2016 i els de Tòquio 2020. És el recordman absolut en totes les distàncies de la velocitat espanyola: rècord nacional T11 als 60, 100, 200, 400 i 800 m llisos. En l’àmbit continental posseeix les millors marques europees T11 als 400 i 800 m llisos i, per si no n'hi hagués prou, és campió mundial als 400 m T11, amb quatre medalles a Mundials, i dues vegades campió d'Europa. Gerard es va graduar en Psicologia i actualment estudia el Màster en Psicologia General Sanitària, a la UCAM.
Gerard Descarrega ens parlarà dels seus reptes, d'una persona cega que cerca els seus límits a la muntanya. L'alpinista es va anar quedant progressivament cec, però això no l'ha frenat per aconseguir grans objectius a la seva carrera esportiva. Gerard ha pujat l'Aneto (3.404 m) i a la tornada dels Jocs de Tòquio, el
Mont Blanc, (4.810 m) i es converteix en el primer esportista cec que fa cim a la Muntanya Kenya, l'Agulla Nelion (5.188 m) Acompanyat per l'alpinista Òscar Cadiach i pel seu gran amic i company d'aventures Xisco López, “qui més m'ha ajudat a no estar limitat per la ceguesa”. El doble campió paralímpic de 400 espera arribar als 6.768 m de l'Huascaran i l'objectiu d'assolir un 7.000 i per a després dels Jocs de París 2024, es reserva el Manaslu (8.163 m) la vuitena muntanya més alta del món, a l'Himàlaia.
"Soc una persona cega, la muntanya, es una via de fuga que em produeix felicitat".