Aquest dilluns s’ha presentat l’estudi Anàlisi territorial de la cadena de valor agroalimentària a l’espai agrari del Camp de Tarragona, encarregat per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) en el marc del PECT Pobles Vius i Actius, el projecte de desenvolupament rural coordinat per la Diputació de Tarragona. L’estudi, realitzat per l’empresa Aretian, sorgida de la Universitat de Harvard de la mà de l’urbanista català Ramon Gras, cerca solucions per incrementar la renda dels petits productors. El diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Josep Forasté, ha donat la benvinguda als participants, juntament amb la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Glòria Tibau, i la secretària d’ARCA, Rosa M. Abelló.
L’Anàlisi territorial de la cadena de valor agroalimentària a l’espai agrari del Camp de Tarragona posa de manifest, a través d’un estudi exhaustiu de la producció agroramadera i el teixit empresarial, que els productors agraris del Camp de Tarragona només retenen, de mitjana, un 6,5% del valor total de la cadena de valor agroalimentària, mentre que el 93,5% restant se’l distribueixen els intermediaris que actuen en les fases posteriors a la producció: transformació, envasat, etiquetatge, distribució i venda. Fruit d’aquesta anàlisi, l’estudi subratlla la necessitat de crear cadenes de subministrament de propietat i explotació local, amb l’objectiu d’incrementar els ingressos dels petits productors agraris i, alhora, fer créixer el consum de productes locals. L’elaboració de l’estudi s’ha realitzat sota la supervisió i el seguiment d’un grup de treball integrat per les oficines comarcals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural al Camp de Tarragona, el Consorci de Desenvolupament Rural del Camp, la Diputació de Tarragona i l’ARCA.
L’equip liderat per Ramon Gras En aquest sentit, l’equip liderat per Ramon Gras suggereix crear una xarxa de “campus agrotecnològics” repartits per tot el territori, on cada campus actuaria com un gran centre de processament, envasat, logística i venda dels productes estrella de la seva zona, vinculats a les universitats i centres de recerca més afins. D’aquesta manera, argumenten, els pagesos podrien arribar a retenir fins a un 75% del valor total dels productes i el consum de productes locals podria passar de l’actual 23% fins al 55%.
Un cop finalitzada la presentació de l’estudi, la jornada s’ha complementat amb la intervenció de tres ponents que han posat en valor algunes iniciatives d’innovació agroalimentària que ja s’estan duent a terme al Camp de Tarragona: la cooperativa Fet a la Conca, Vitec i l’Oficina tècnica de l’avellana. A més, també s’ha organitzat una sessió tècnica d’intercanvi de projectes territorials, on s’han pogut conèixer altres projectes de la demarcació vinculats al sector agroalimentari.
El PECT Pobles Vius i Actius
El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador’ vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’una banda, s’aplica la tecnologia a l’escola rural i la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l’altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat. Liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l’Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat per la Generalitat de Catalunya, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.