L’Àlbum de l’Arxiu de la Diputació de Tarragona treu a la llum fotografies de la Casa de la Beneficència de l’any 1973. Unes imatges de fa 50 anys on es pot apreciar un acte festiu celebrat al centre amb l’actuació musical i exhibició de sardana a càrrec dels infants que hi residien.
La Diputació de Tarragona gestionà la Casa de la Beneficència fins a la dècada dels 80 del segle XX, quan les competències de sanitat i assistència social es van traspassar a la Generalitat de Catalunya. En aquella època la Beneficència comptava amb un departament d’infants, on s’assistien prop de 200 menors d’entre 6 i 14 anys, el d’alletament, on rebien atenció una trentena de nadons i el de deslletament, destinat a la cura d’una quarantena de nens i nenes de 2 a 6 anys.
La Casa de la Beneficència es creà sobre un antic convent construït pels frares de Sant Antoni durant la segona meitat del segle XIV. D’altres comunitats religioses hi van viure fins que, l’any 1835, l'edifici va ser desamortitzat i va passar a mans de l'Estat, que va cedir-lo a la Diputació per ser destinat a Casa Provincial de Beneficència o com es va anomenar en aquell moment: “Asilo de expósitos y albergados de misericòrdia”.
Va ser la institució central dels serveis de beneficència i sanitat existents a la circumscripció de Tarragona, que es concretaren en la Junta Provincial de Protecció de Menors i Repressió de la Mendicitat. Tot i que també va existir la Casa de la Beneficència de Tortosa, així com d’altres centres d’assistència sanitària repartits pel territori que comptaven amb l’aixopluc de la central de Tarragona.
Antigament, a la Diputació, estaven adscrits els serveis d’hospitalització de malalts pobres, dements, assistència a la maternitat, expòsits, asil de gent gran, orfes, vídues pobres i pensions de gràcia a matrimoni de bessonada. Les funcions de la Beneficència foren les de recollir els expòsits nascuts al departament de la Casa de Maternitat i els portats de fora. Es destinà també a acollir els orfes nascuts a la província i infants que no podien ser mantinguts pels seus progenitors, en casos especials de pobresa.
El projecte 'L'Àlbum de l'Arxiu General de la Diputació de Tarragona' es pot consultar, juntament amb altres informacions referides a aquest servei, a l'apartat de l'Arxiu de la web de la Diputació.