Sito Carcavilla va néixer a Castelló de la Plana el 1973 i viu a Manzanares el Real. És doctor en Geologia i científic titular de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC). La seva passió per les muntanyes el va portar a estudiar Geologia, per entendre com es formen.
Ha participat en disset expedicions a l’Himàlaia (Karakòrum), gairebé totes formant part de l’equip del veterà alpinista Carlos Soria. Ha aprofitat al màxim aquestes expedicions per dur a terme observacions geològiques i estudiar i entendre millor com funciona el nostre dinàmic planeta. L’Himàlaia i el Karakòrum són serralades plenes de superlatius, on estan situades les trenta-dues muntanyes més altes del planeta, les quals ofereixen una informació essencial per esbrinar com es formen les muntanyes.
Carcavilla ha coronat tres vuitmils: Broad Peak, Kanchenjunga i Everest. En total, ha viscut més de dos anys de la seva vida en camps base. Especialitzat en geoconservació, ha publicat una dotzena de llibres, la majoria divulgatius sobre la geologia de muntanyes de diversos indrets d’Espanya i del món. Així mateix, és col·laborador habitual de l’editorial Desnivel (i la seva revista), amb la qual va publicar el llibre Geología desde el campo base el 2021, i Crónicas del Himalaya el 2023.
Sovint ens arriben notícies i imatges de la massificació que hi ha en algunes muntanyes de l’Himàlaia, especialment a l’Everest. Per això, sovint es qüestiona la seva ascensió. Avui dia encara és un repte per als alpinistes? O bé ha quedat relegat a les expedicions comercials?
En aquesta xerrada, Sito Carcavilla exposarà i analitzarà aquesta realitat de l’alpinisme de massificació superlativa, i alhora reflexionarà sobre quina és la situació actual de l’ascensió a les muntanyes de més de vuit mil metres d’altitud per les seves rutes normals.
© Ángel Pablo Corral
© Col·lecció Sito Carcavilla