Projectes transversals

Trobada dels socis del projecte Soulfood a Lituània

Durant la jornada, els socis del projecte, procedents de 4 països, han compartit els avenços fets fins al moment i han planificat les fases següents
  • Publicat12/03/2024

El projecte Soulfood avança segons el calendari previst. Aquest mes de març s'ha celebrat a Lituania la segona trobada presencial de tots els socis que formen part del projecte Soulfood, que treballa per trobar solucions tecnològiques per evitar el malbaratament alimentari, alhora que vol afavorir iniciatives socials. La trobada ha servit per posar en comú els avenços fets fins ara en el projecte i per concretar les següents properes accions.

La seu del Digital Innovation Hub Agri-food, a Vilnius (Lituània) ha estat l'escenari de la trobada. S'ha aprofitat també per donar a conèixer el projecte en la trobada europea de Green Horizons Summit 2024, en què el projecte Soulfood s'ha presentat com a exemple de bona pràctica.

SOULFOOD, un projecte amb ànima

SOULFOOD és un projecte que durant dos anys buscarà fórmules basades en la innovació tecnològica per fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials. El projecte té un pressupost global de 801.739,88 euros, un 90% dels quals són finançats pel Fons Social Europeu Plus i compta amb la participació, a més de la Diputació de Tarragona, de l’Ajuntament de Reus, REDESSA amb el Hub Foodtech & Nutrition, el Clúster TIC Catalunya Sud i la Fundació Espigoladors. També compta amb quatre socis europeus, referents en els sectors de la innovació agroalimentària i el social: el Lithuanian Innovation Center (Lituània), el Digital Innovation Hub Agri-Food (Lituània), l’Ajuntament de Roman (Romania) i l’ONG Boroume – Saving food saving lifes (Grècia).  

SOULFOOD s’organitza en quatre paquets de treball: la gestió i coordinació, la identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible, la identificació de solucions per millorar les iniciatives socials de distribució alimentària i la comunicació. Cada un d’aquests paquets de treball té associades diferents activitats, liderades per un dels socis i participades per diferents socis cada una. D’aquesta manera, es busca poder conèixer diferents maneres de treballar i aprendre de bones pràctiques internacionals, per tal de poder provar aplicar-les a la realitat de cada un dels diferents territoris participants.

Els socis del projecte

La Diputació de Tarragona: lidera i coordina el bon funcionament del projecte, ja que assessorarà i farà el seguiment de les tasques dels altres socis. A més també en coordinarà la comunicació i divulgació.

L’Ajuntament de Reus, que hi participa a través del Centre Social el Roser i REDESSA: coordinarà l’organització de la conferència final del projecte i participarà de diferents activitats, com la identificació de les necessitats dels productors locals sobre el malbaratament alimentari o posar a prova una eina digital que connecti productors i iniciatives socials.

El Clúster TIC Catalunya Sud: liderarà el paquet de treball que identificarà i provarà solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible i participarà de diverses activitats del projecte.

La Fundació Espigoladors: coordinarà el paquet de treball que identificarà solucions per millorar les iniciatives socials de distribució alimentària, coordinarà algunes tasques, com la identificació de bones pràctiques per connectar productors alimentaris i iniciatives socials o l’elaboració d’informes amb els resultats de les investigacions.

El Lithuanian Innovation Center: coordina algunes tasques, com la identificació de les necessitats de productors locals sobre el malbaratament, l’elaboració d’un informe amb els aprenentatges i conclusions o l’organització d’esdeveniments d’aprenentatge mutu entre productors locals i iniciatives socials, a més de participar d’altres activitats.

El Digital Innovation Hub Agri-Food de Lituània:  participa de diferents activitats del projecte, com la identificació de bones pràctiques o les proves de l’eina digital que es desenvoluparà.

L’Ajuntament de Roman, de Romania: també participarà de diferents activitats del projecte, com les proves de l’eina digital que es desenvoluparà per fer connectar productors i iniciatives socials o la identificació de bones pràctiques.

L’ONG Boroume – Saving food saving lifes, de Grècia: participarà de diverses activitats del projecte.

La tria dels diferents socis que participen del projecte s’ha fet atenent al seu àmbit d’actuació (administració, sector tecnològic, sector agroalimentari, iniciatives socials...) i s’han seleccionat països on la lluita contra el malbaratament alimentari és d’especial rellevància.  

El projecte està coordinat per la Diputació de Tarragona
El projecte està coordinat per la Diputació de Tarragona

Més informació

Notícies relacionades