L’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa ha complert 70 anys aquest mes de febrer. Va obrir les portes el 21 de febrer de 1952 amb les primeres classes de pintura i dibuix al Palau dels Barons de Purroy de Tortosa. Des de llavors ha canviat molt, s’ha adaptat a les demandes formatives i culturals de cada moment, ha canviat de seu fins a instal·lar-se a l’antic Convent de Sant Joan i ha impulsat activitats innovadores com el Maig a l’Escola o inclús un Cicle de Grau Superior en Modelisme, Matriceria i Ceràmica únic a tot Catalunya. Però, enguany, tot just quan compleix 70 anys, ha assumit el major repte de la seva història: convertir-se en l’Escola per l’Art i la Cultura.
L'Àlbum de l'arxiu recorda aquests dies els inicis de l'Escola amb imatges del curs de capacitació artística a Tortosa l'any 1952. El mes de febrer de 1952 els professors de l’Escola – Taller d’Art Provincial van iniciar les gestions necessàries per implementar l’Escola a la ciutat de Tortosa. En un primer moment, el centre es va instal·lar, de forma provisional, en una aula de l’edifici del Instituto Nacional de Enseñanza Media. L'expectació i l’interès despertat per la notícia van tenir gran repercussió en els mitjans i cercles artístics de la ciutat.
El febrer de 1952 la Diputació de Tarragona va designar com a director de la nova Escola a l’il·lustre Doctor Secundino Sabaté. Quan l'Escola es va inaugurar el president de la Diputació era Joan Noguera Salort.
La Diputació de Tarragona va organitzar el curs de capacitació artística a Tortosa amb motiu de la inauguració del centre. Estava dirigit per dos personatges de gran renom en aquella època: Gonzalo Lindín i Nogué Massó. Les classes es van desenvolupar a l’Institut amb gran afluència d’alumnes.
Al cap de pocs dies, al noticiari del Diario Español de 5 de març de 1952, s’anunciava que l’Escola ja tenia matriculats vint-i-cinc alumnes. El curs es va iniciar amb els professors de l’Escola de Tarragona que van impartir assignatures com perspectiva, història de l’art, dibuix, pintura, anatomia descriptiva i escultura i color. Els cursos estaven patrocinats per la Diputació.
L’èxit culminaria amb la instal·lació de l’Escola en un dels edificis proposats com a candidats per ser el centre definitiu: el Palau dels Barons de Purroy. Així doncs, la nova Escola d’Art de Tortosa ja era una realitat.