Alumnes de 6è de Primària de l’Escola Mare de Déu de la Candela de Valls han creat una cooperativa en el marc del programa de foment de l’emprenedoria a les escoles, impulsat per la Diputació de Tarragona en col·laboració amb els ateneus cooperatius de la demarcació. És un dels 9 centres educatius que han participat enguany en aquesta iniciativa que promou l’esperit emprenedor, l’autonomia i la iniciativa personal en alumnes de cicle superior d'educació primària.
Una cooperativa per a la venta de productes fets pels mateixos alumnes: sabons, bossetes d’olor, clauers... Aquest és el projecte en què han estat treballant la trentena de nois i noies durant el curs escolar, amb el suport i acompanyament de la comunitat educativa, de la Diputació de Tarragona, dels ateneus cooperatius i altres agents locals del municipi. La simulació de la creació de la cooperativa ha inclòs la redacció dels estatuts, la gestió de les aportacions al capital social, la visita a cooperatives reals, la producció dels productes i la venta dels mateixos. Precisament, aquest dimecres han pogut vendre’ls en una parada a la Plaça del Pati del municipi, tal com ho han en altres ocasions al mercat i al centre educatiu.
Representants de les institucions impulsores i col·laboradores han conegut aquest dimecres de primera mà el projecte. La visita ha comptat amb la participació del diputat delegat de gestió de persones i talent de la Diputació, Joan Castor; l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré; la regidora d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Valls i presidenta de Vallsgenera, Rosa Ma Rovira; el director de l’Escola La Candela, David Castillon, i el coordinador de l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, Gerard Nogués, entre d’altres.
Foment de l’esperit emprenedor a les escoles
El Programa de foment de l’emprenedoria i el cooperativisme a les escoles, que impulsa la Diputació de Tarragona i els ateneus cooperatius de la demarcació (Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre, Coopcamp i Coopsetània), ha arribat enguany a 9 escoles del Baix Penedès, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre: l’Escola Perellada, de Santa Oliva; l’Escola Pau Casals, del Vendrell; l’Escola Santa Creu, de Calafell; l’Escola Jaume Balmes, de Santa Bàrbara; l’Escola Maria Jesús Martí i Abella, de La Sénia; l’Escola Candela, de Valls; l’Escola Cor de Roure, de Santa Coloma de Queralt, i d’Escola Ramon y Cajal , d’Ulldecona, a més del Cèlia Artiga, de Reus.
Al llarg de tot el curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa amb el suport i acompanyament de la comunitat educativa, les administracions locals, els ateneus cooperatius, altres agents socials del municipi i la Diputació de Tarragona, tot tenint com a eix vertebrador l’economia social, circular i sostenible. Alhora, el programa compta amb una fase de preparació i formació de 30 hores dirigida al professorat de les escoles participants i al personal tècnic dels municipis implicats a càrrec dels ateneus cooperatius.