Cultura

L’artista donostiarra Itziar Okariz dialoga amb les obres d’art a l’exposició “Las estatuas”, al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona

Al MAMT, Okariz presenta una peça audiovisual on la pròpia artista parla amb un cap esculpit per Oteiza al Museu de Belles Arts de Bilbao. La mostra es complementa amb les transcripcions de les converses.
  • Publicat30/06/2025

El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona acull fins al 5 d’octubre l’exposició “Las estatuas” de l’artista donostiarra Itziar Okariz. Un assaig que convida a la reflexió i que consisteix a mantenir converses amb objectes inanimats, en la seva majoria obres d’art. L’acte d’inauguració de la mostra ha inclòs una performance i ha tingut lloc aquest divendres en un acte encapçalat pel diputat de Promoció Social i Cultural, Óscar Sánchez.

La mostra d’Okariz s’emmarca en el cicle “Dret a rèplica”, comissariat per Francesco Giaveri, un projecte que s’articula en diverses exposicions i trobades amb artistes i
 activistes que investiguen els límits i el paper de les institucions pel que fa a les pràctiques culturals.

Al MAMT, Okariz presenta una peça audiovisual on la pròpia artista  parla amb un cap esculpit per Oteiza al Museu de Belles Arts de Bilbao. La mostra es complementa amb les transcripcions de les converses.

A la sèrie “Las estatuas” l’artista manté converses amb diverses obres d’art (des d’un reliquiari del segle XVI situat al Metropolitan Museum de Nova York, fins a l’escultura de  "La Muse endormie" de Brancusi, entre molts d'altres). “Las estatuas” són accions en directe, converses en viu, que poden ser observades pel públic dels llocs on es troben exposades, provocant una situació anòmala. Els resultats enregistrats en vídeo permeten successivament interpel·lar la col·lecció dels museus i reflexionar sobre com ens relacionem amb el seu patrimoni. 

En aquest assaig l’artista explora la relació entre el cos, el llenguatge i l’espai públic i proposa una sèrie d’accions performatives que qüestionen les normes socials i els codis de representació. 

La pràctica d'Itziar Okariz (San Sebastian, 1965) es desenvolupa en el marc de l'acció i la performance, posant en qüestió les maneres de regular el llenguatge i la producció de signes que ens defineixen. La seva obra –performances vocals, accions, vídeos, instal·lacions i peces de text– examina els vincles entre arquitectura, territori, cos, ritual, sexualitat i semiòtica.

 

La mostra es podrà visitar fins al proper 5 d’octubre
La mostra es podrà visitar fins al proper 5 d’octubre
La mostra d’Okariz s’emmarca en el cicle “Dret a rèplica”, comissariat per Francesco Giaveri
La mostra d’Okariz s’emmarca en el cicle “Dret a rèplica”, comissariat per Francesco Giaveri

Notícies relacionades