Ens locals

CEBIOREF, un projecte per produir biocombustibles, fertilitzants i sensors a partir de biomassa

  • Publicat27/01/2023

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) participa en un projecte per a la producció de biocombustibles, fertilitzants, precursors de bioplàstics i sensors a partir de biomassa lignocel·lulòsica. Es tracta d’un projecte desenvolupat en el marc del Mediterranean Wood Chemistry Lab del CFTC i que compte amb finançament dels fons europeus Next Generation.  

CEBIOREF és un projecte coordinat per la Universitat Rovira i Virgili que compta amb la participació de la Universitat de Lleida. L’objectiu és aconseguir productes d’alt valor afegit obtinguts a partir de biomassa lignocel·loulòsica de pi, alzina i castanyer, utilitzant diferents tecnologies per contribuir al desenvolupament de les biorefineries a Catalunya i a l’Estat espanyol. Les biorefineries són instal·lacions de processament que converteixen la biomassa en productes químics, biocombustibles i altres materials. L’existència d’aquest tipus d’indústria és escassa a Europa i a l’Estat espanyol. Per això, la recerca per al seu desenvolupament pot ser estratègica, sobretot si es basa en biomassa típicament mediterrània, com en aquest cas.  

La biomassa lignocel·lulòsica es considera una de les principals matèries primeres en el concepte de biorefineria, ja que no competeix amb els cultius alimentaris. La finalitat del projecte és aconseguir biocompostos a partir de biomassa de diferents espècies d’arbres. A partir d’aquests elements es vol aconseguir l’obtenció de productes d’alt valor afegit com bioplàstics o bioadhesius per a aplicacions en diversos sectors com el químic, la construcció en fusta, els biocombustibles, les aplicacions agrícoles i els sensors de pressió i pH. 

També està previst elaborar una anàlisi del cicle de vida (ACV) i una anàlisi del valor del client potencial i del mercat amb l’objectiu de crear un mapa de biorefineries potencials per tal d’implantar aquest tipus de tecnologia a l’Estat espanyol.  

La recerca està enfocada en els propòsits de transició a l’economia circular, mitigació del canvi climàtic i prevenció i control de la contaminació.

CEBIOREF és un projecte coordinat per la Universitat Rovira i Virgili que compta amb la participació de la Universitat de Lleida
CEBIOREF és un projecte coordinat per la Universitat Rovira i Virgili que compta amb la participació de la Universitat de Lleida

Notícies relacionades