Els veïns i veïnes de Sarral ja poden vetllar als seus difunts al propi municipi. Això ha estat possible gràcies a la construcció de la nova sala de vetlles, un equipament de 300 metres quadrats ubicat al costat del cementiri que ha comptat amb l’aportació de 410.000 euros del Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona. La presidenta de la institució, Noemí Llauradó, ha inaugurat l’equipament aquest dissabte al migdia i n’ha conegut tots els detalls acompanyada del vicepresident primer de la Diputació, Quim Nin; de la diputada delegada del Pla d’Acció Municipal, Marta Blanch; de la diputada Carme Ferrer i de l’alcaldessa de Sarral, Victòria Cañis. La inauguració s’ha emmarcat en la visita que la presidenta Noemí Llauradó ha efectuat a Sarral i Rocafort de Queralt per conèixer de primera mà diversos projectes i actuacions efectuades en aquests dos municipis amb la col·laboració de la Diputació, com ara la remodelació de la Plaça de la Societat de Sarral o la instal·lació solar fotovoltaica de la pista poliesportiva de Rocafort de Queralt.
La nova sala de vetlles de Sarral compta amb una sala principal de 170 m2, cotxera, sala pel difunt, aparcament per als familiars, vestíbul, serveis i un porxo de 40 m2 amb jardí a l’entrada. El disseny arquitectònic inclou alabastre, un guix emblemàtic i de llarga tradició artesana en aquest municipi de la Conca de Barberà. La redacció del projecte i la direcció de l’obra ha anat a càrrec de la Unitat d’Arquitectura Municipal de la Diputació de Tarragona.
Un cop inaugurada la sala de vetlles Llauradó també ha visitat a Sarral la Plaça de la Societat, remodelada amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, on ha descobert la placa amb el nom realitzada per la reconeguda ceramista Núria Albà. El projecte de remodelació d’aquest espai ha inclòs, entre altres coses, la pavimentació, la instal·lació de baranes o la plantació d’arbrat i ha comptat amb 195.722 euros del Pla d’Acció Municipal.
La visita de la presidenta Noemí Llauradó a Sarral ha finalitzat a la planta de producció d’Europastry, dedicada a la pastisseria, el pa i els Dots. Amb prop de 500 treballadors, la planta de producció de Sarral s’ha convertit en un dels motors d’ocupació més potents de la demarcació de Tarragona.
Rocafort de Queralt aposta per la transició energètica amb la col·laboració de la Diputació
La presidenta Noemí Llauradó s’ha desplaçat també a Rocafort de Queralt per visitar la instal·lació solar fotovoltaica de la pista poliesportiva, que entrarà en funcionament en breu i permetrà abastar d’energia elèctrica diverses instal·lacions municipals com l’ajuntament, el local cultural, el casal d’avis o el consultori municipal. La instal·lació consta de 190 panells de 330 Wp que generen 62,7 kWp. De fet, la Diputació ja va col·laborar en una primera fase d’aquest projecte d’energies renovables impulsant la instal·lació fotovoltaica al dipòsit d’aigua de Rocafort de Queralt, que està en funcionament des del 2021. Totes dues fases compten amb un ajut de prop de 100.000 euros corresponents al Pla d’Acció Municipal i al PAESC (Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima). Durant la visita l'han acompanyat les diputades Marta Blanch i Carme Ferrer i l'alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca.
Els ajuts PAESC de la Diputació de Tarragona es van crear per impulsar accions destinades a reduir emissions i a millorar l’adaptació dels municipis al canvi climàtic, afavorint, així, la transició energètica. De fet, la Diputació treballa amb els municipis per aconseguir la reducció d’un 40% d’emissions de CO2 l’any 2030, un compromís establert per la Unió Europea i que s'emmarca en el Pacte d'Alcaldies per l'Energia Sostenible i el Clima, que pretén lluitar contra el canvi climàtic. A banda de coordinar el Pacte i promoure-hi noves adhesions, des de la Diputació es dona suport als municipis en l’elaboració, el seguiment i l'execució dels plans d’acció, alhora que es destinen ajuts a afavorir la transició energètica.
Recuperar el molí de pinso per mostrar-lo als visitants
En el marc de la visita institucional a Rocafort de Queralt la presidenta ha conegut de primera mà el projecte de recuperació i museïtzació del molí de pinso per al bestiar, un llegat industrial de la primera meitat del segle XX que l’ajuntament vol restaurar per poder exposar al públic, ja que forma part del patrimoni històric del municipi. Actualment el molí s’ha desmuntat per peces per poder iniciar-ne la restauració.
Durant la visita a Sarral i a Rocafort de Queralt Noemí Llauradó ha parlat de la necessitat de dotar als municipis de recursos per millorar la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes i ha destacat que des de la Diputació "continuarem sumant per impulsar un model de creixement solidari i sostenible al territori i treballant per frenar el despoblament".