Una exposició al Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona se suma a les mostres que es podran veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, a l’American Folk Art Museum de Nova York i al Musée FRAC Occitaine de Tolosa per celebrar l’any Tosquelles, una efemèride que commemora els 110 anys del naixement de Francesc Tosquelles (Reus 1912 – Granges d’Òlt 1994) i amb què es pretén donar a conèixer i reivindicar la imprescindible figura del psiquiatra reusenc que va renovar el món de la salut mental. Tosquelles és considerat un referent de la psquiatria moderna a nivell internacional, així com un referent indiscutible de la psicoteràpia institucional, la revolució més significativa en el camp de la salut mental.
L'exposició “Àlbum Tosquelles. Un assaig visual de Carles Guerra”, comissariada pel crític i teòric d’art Carles Guerra, pretén recuperar els primers anys de Tosquelles, des de la seva infància i els seus inicis professionals com a psiquiatra a l’Institut Pere Mata, on va començar a exercir aplicant una perspectiva innovadora, trencant tabús i normalitzant la malaltia mental, fins al seu exili a França, a Saint-Albain. Objectes personals com l’àlbum familiar de Tosquelles, pel·lícules filmades per ell mateix als anys 50, una col·lecció de publicacions o una obra pictòrica pintada per Tosquelles són algunes de les peces que ens permeten fer un recorregut per la seva vida i aproximar-nos a la part més íntima i familiar d’aquest psiquiatra.
El projecte neix de la mà de Carles Guerra, que inicia la seva investigació al voltant de la figura de Tosquelles ara fa 10 anys.
La mostra s’inaugura aquest dissabte 30 d’abril a les 19 h al Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona i es podrà visitar fins al proper 3 de juliol.
La presidenta Noemí Llauradó ha afirmat que des de la Diputació de Tarragona estem molt satisfets de poder-nos sumar a la iniciativa de Carles Guerra de celebrar el 110 aniversari d’una figura de la talla de Francesc Tosquelles “un dels personatges més cèlebres que el Camp de Tarragona ha donat al món” i ha afegit que entre les principals línies d’actuació de la Diputació hi ha la d’impulsar la nostra acció i expressió cultural a través de múltiples figures d’artistes, pensadors, i diverses personalitats que han transcendit i que han contribuït, des d’aquí, a transformar la societat.
El comissari de l’exposició, Carles Guerra, ha destacat que “Tosquelles va formar part de la renovació de la salut mental durant la República i acaba sent una baula de connexió entre el moment previ a la Guerra Civil i el que passa a Europa just acabada la segona Guerra Mundial”. Així mateix, s’ha referit al cèlebre psiquiatre com “una figura de síntesi dels corrents més importants del segle 20”. A l’exposició que presentem, ha assegurat, “s’hi barregen aspectes personals i professionals i ens endinsa a la història de Francesc Tosquelles explicada per ell mateix”.
Els actes que la Diputació de Tarragona organitza per celebrar el centenari de Francesc Tosquelles tindran lloc al Museu d’Art Modern on se celebraran visites guiades, projeccions o xerrades i continuaran a Reus, ciutat que va veure néixer el psiquiatra, on s’hi faran projeccions, taules rodones i altres activitats amb la col·laboració d’entitats com el Centre de Lectura, l’Institut Pere Mata i de l’Ajuntament de Reus. D’aquesta manera, la Diputació de Tarragona vol retre homenatge al reusenc conegut per la seva aportació innovadora a la psiquiatria, la seva militància política antifeixista i la seva contribució a la cultura avantguardista.
Francesc Tosquelles
Francesc Tosquelles (1912-1994) va ser un psiquiatre republicà que es va exiliar a França, on va dur a terme una pràctica transformadora en el camp de la salut mental i les institucions psiquiàtriques. Partidari de la interacció dels interns amb el personal mèdic i els cuidadors, i de la relació amb la gent de l’entorn rural de la Losera, va fomentar la vida i el treball en comú en la dinàmica terapèutica. A l’hospital de Saint-Alban, hi van confluir la psiquiatria d’avantguarda, l’antifeixisme i unes pràctiques culturals, entre les quals el que s’ha conegut com a art brut, que van traspassar els murs de la institució.
Convençut del caràcter intrínsecament humà de la bogeria, Tosquelles va reivindicar l’estrangerisme de la llengua i una manera de dir desbarrada. Va veure en la trobada fortuïta –com una màquina de cosir en un camp de blat– un principi per entendre millor el nostre vincle amb els altres i amb els llocs, i una forma de cura basada en la capacitat humana de superar l’adversitat.
Carles Guerra
Carles Guerra és un artista, crític d'art i curador independent català. Entre 2015 i 2020 fou el director de la Fundació Tàpies. Els seus treballs giren al voltant dels usos que es fan de la imatge en els camps de l'educació, els mitjans de comunicació i l'art contemporani, així com sobre les polítiques culturals del postfordisme.