Aquest 10 febrer de 2020 es compleix mig segle de la primera exposició antològica a la ciutat de Tarragona dedicada a l'obra de l'escultor Julio Antonio (Móra d'Ebre, 1889 - Madrid, 1919). Instal·lada a l'aleshores Caja de Ahorros Provincial de Tarragona (posteriorment Caixa Tarragona), aquella gran mostra venia precedida de les que s'havien dut a terme a la vila natal de l'artista i també a Barcelona i a Madrid. L'objectiu de totes elles era donar a conèixer la magnitud i importància artística de Julio Antonio, a través d'una selecció de les seves peces més representatives que la Diputació de Tarragona havia adquirit anys abans a la família de l'artista. Aquella col·lecció d'obres seria l'embrió del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona, creat el 1976 per acollir obres avantguardistes d'artistes locals.
La gran mostra sobre Julio Antonio es va inaugurar el dimarts 10 de febrer de 1970 a la sala d'exposicions de l'entitat d'estalvis, al número 122 de la Rambla Nova. Hi van participar el president de la Diputació de Tarragona en aquella època, Josep Clúa Queixalós; l'alcalde de la ciutat, Ricard Vilar Guix; el governador civil, José Antonio Serrano Montalvo; el governador militar, Juan Casas Mora, i altres càrrecs públics, com ara els delegats d'Educació, d'Habitatge i d'Obres públiques, i els diputats de Cultura, entre altres càrrecs.
Tant l'exposició sobre l'artista de Móra d'Ebre, com la posterior fundació d'un museu d'art modern, responia a la causa filantròpica de la Diputació de Tarragona per recuperar l'obra artística contemporània d'autors de la demarcació. En el cas concret de Julio Antonio (Antonio Rodríguez Hernández era el seu nom real), la institució havia comprat bona part de les escultures, bronzes, eines i altres estris de treball i les mantenia dipositades a la Casa Montoliu, al carrer dels Cavallers. A la dècada dels seixanta del segle XX, promocionar l'art modern, transversal i transgressor, ple d'originalitat i amb una manera molt especial de veure el món, era apostar per un nou concepte d'art que podia ser difícil d'entendre i ser diana de la crítica més escèptica.
El cinquantenari de la gran mostra de Julio Antonio a Tarragona protagonitza el darrer lliurament del projecte 'L'Àlbum de l'Arxiu', que periòdicament publica imatges i informacions sobre efemèrides i altres fets rellevants a través de documentació que es conserva a l'Arxiu General de la Diputació de Tarragona. A la fotografia d'aquesta exposició de 1970 es pot veure l'accés principal a la sala d'exposicions de la caixa d'estalvis. El ferm de les voreres, tan esmicolat, ens fa recular 50 anys en la memòria. Les cristalleres preserven l'interior discretament rere d'enormes cortinatges de vellut. Destaca el cartell de grans dimensions (un plafó de fusta amb dos suports, un a cada extrem) que anuncia, amb un disseny desenfadat que s'endevina acolorit, les principals dades informatives de l'esdeveniment: títol de l'exposició, patrocinador i horaris de visita.
Els diferents continguts del projecte 'L'Àlbum de l'Arxiu' es poden consultar, juntament amb altres informacions referides a aquest servei, a l'apartat referent a l'Arxiu de la web de la Diputació: http://www.dipta.cat/ca/serveis/arxiu