Els estats membres de la Unió Europea han aprovat flexibilitzar les normes de diversos fons per ajudar als refugiats fugits del conflicte a Ucraïna. La proposta, presentada la setmana passada per la Comissió Europea i batejada com a CARE, permetrà que els estats membres destinin fons de cohesió a ajuda d'emergència per cobrir les necessitats bàsiques d'aquestes persones, millorar la capacitat per atendre'ls amb infraestructures o equipament, i desenvolupar programes d’integració a llarg termini.
En concret, es flexibilitzen les normes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), del Fons Social Europeu (FSE) i del Fons europeu d'ajuda als més desfavorits perquè els països puguin transferir recursos per ajudar els refugiats. A més, podran cobrir retroactivament despeses escomeses des de l'inici de la invasió russa el 24 de febrer.
També es permetrà que els estats financin fins al 100% dels projectes amb fons europeus durant 2021 i 2022, en lloc d'haver de cobrir una part amb el seu propi pressupost com és habitual, una mesura que ja s'havia adoptat per la pandèmia i ara s’amplia un any més.
Això significa que els estats podran gastar més ràpid els fons que no hagin utilitzat del pressupost comunitari del període 2014-2020, encara que per respectar els sostres de despesa fixats als comptes europeus els pagaments addicionals es limitaran a 5.000 milions d'euros aquest any i 1.000 milions el proper.
A més d'això, els països podran utilitzar per donar suport als refugiats a la dotació que rebran en fons del programa REACT-EU, una partida del fons de recuperació post pandèmia Next Generation dotada amb 10.000 milions d'euros el 2022.
Amb el vistiplau dels estats membres l'expedient passa ara a l'Eurocambra, que preveu aprovar-lo pel procediment d'urgència perquè pugui estar en vigor a principis d'abril.
D'altra banda, els governs de la Unió Europea van donar llum verda a una proposta que permetrà utilitzar 420 milions d'euros del pressupost europeu no gastats a l'acollida de persones desplaçades per la guerra a Ucraïna.