Turisme

Experiències turístiques més immersives, sostenibles, inclusives i personalitzades amb les tecnologies digitals

La jornada “Tecnologia digital i l’optimització de l’experiència turística”, organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació i el centre tecnològic Eurecat presenta iniciatives digitals implementades en tot el procés del viatge
  • Publicat28/10/2022

L’ús de les tecnologies digitals transforma el turisme per millorar-ne la gestió i crear experiències més sostenibles, conscients, inclusives i personalitzades com s’ha posat de manifest a la jornada celebrada avui pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i el centre tecnològic Eurecat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca, sobre la tecnologia digital per a l’optimització de l’experiència turística.

Segons la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Camí Mendoza, "com a gestors i planificadors, la tecnologia esdevé, també, un instrument clau que ens permet saber què volen els turistes, quin tipus d’ús fan dels nostres espais i equipaments, i quines necessitats reclamen”. “Tecnologia digital i optimització de l'experiència turística és a hores d'ara un binomi indestriable” i per això, ha indicat, “hem impulsat l’ús de la intel·ligència de dades al sector per a una gestió més eficient i sostenible dels recursos turístics, com també per comptar amb informació valuosa que facilita la presa de decisions". 

La introducció de noves tecnologies i processos “conforma un entorn en el que cal decidir quin direccionament donem al seu ús per millorar l’experiència turística”, ha plantejat el responsable de turisme i cultura de consultoria tecnològica d’Eurecat, Xavier Cubeles, amb el que “es generen noves versions d’experiència turística, se n’automatitzen la seva creació i distribució, i es configuren noves eines per incrementar la qualitat del servei turístic”. La resposta a aquests reptes i oportunitats “pot contribuir a assolir una gestió més sostenible de l’oferta i la demanda turística”, ha indicat Xavier Cubeles.

El cofundador i CMO de Broomx, Ignasi Capellà, ha assenyalat que el futur del turisme “serà immersiu, personalitzat, inclusiu amb les capacitats de les persones i conscient envers l’impacte ambiental”. Segons Capelllà, els propers anys les tecnologies digitals s’integraran en la cadena de valor del turisme i “les experiències immersives es consolidaran com a eines habituals tant en la fase d’inspiració com per oferir noves formes d’entreteniment personalitzat i d’interpretació dels recursos als visitants, fomentant també la sostenibilitat”.

La jornada, celebrada al nou equipament del Celler de Vila-seca, ha reflexionat sobre el potencial de les eines tecnològiques en turisme, com en els casos d’ús de pilots blockchain explicats pel cap d’Organització i Gestió del Coneixement a l’Agència Catalana de Turisme, Agustí Rochet, en la taula de casos d’aprofitament digital.

En paraules d’Agustí Rochet, “per adaptar-nos a les necessitats futures, amb preses de decisions en xarxa que millorin l’experiència turística, és necessari la construcció del marc digital descentralitzat del Turisme”. Així, ha assenyalat, “estan apareixent grans i beneficioses oportunitats d’intercanvi de valor entre les administracions, les empreses, les acadèmies, els viatgers i els residents, abraçant la visió transversal del turisme com una evolució social i econòmica que donarà forma a un model de govern turístic automatitzat i acordat entre totes les parts”.

En paraules de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura Xatruch, “el món del turisme per la seva pròpia idiosincràsia sempre està al davant de tots els avenços de la humanitat, i com no en l’actualitat les noves tecnologies brinden unes oportunitats inigualables per desenvolupar-se tant en el marc productiu de millores de captació, promoció i de valoració de les experiències, com en la recerca de noves necessitats i la seva adaptació a les nostres propostes”.

La jornada tècnica del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LABIIT), presentada per la vicepresidenta del clúster TIC – Turisme i directora de vendes a Espanya i LATAM d’Hotels Network, Cinta Massó, ha aplegat a professionals, empreses i organismes turístics de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, per reflexionar sobre el potencial i oportunitats de la tecnologia digital en l’activitat turística.

S’han presentat el model de destinació intel·ligent i l’eina Smart Costa Blanca impulsats pel Patronat Provincial de Turisme de Costa Blanca, la solució per a la millora de l’atenció i la felicitat dels clients en temps real de Vivood Landscape Hotel, el mapping itinerant de la Ruta del vi DO Empordà ‘Vívid Insòlit’ del Patronat de Turisme Costa Brava de Girona i les tecnologies implementades pel Festival Cruïlla Barcelona.

D’altra banda, els dies 22 i 23 de novembre tindrà lloc el Taller de Turisme "Usos i potencial de les tecnologies i eines digitals per a la millora de l’experiència turística", amb sessions a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre, per aprofundir de forma pràctica en els usos d'algunes d'aquestes solucions.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Camí Mendoza, durant la seva intervenció a la jornada.
La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Camí Mendoza, durant la seva intervenció a la jornada.
Jornada sobre tecnologia digital i experiència turística
Jornada sobre tecnologia digital i experiència turística

Notícies relacionades