Turisme

L’impuls d’una estratègia d’economia circular permet incrementar el retorn social i econòmic del turisme

La jornada “Economia circular i turisme: un nou full de ruta?”, organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació i el centre tecnològic Eurecat, ha presentat diverses iniciatives tant privades com públiques
  • Publicat01/06/2022

La jornada “Economia circular i turisme: un nou full de ruta?”, celebrada aquest dimecres a l’Auditori Diputació, s’ha adreçat a empreses i organitzacions turístiques de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Organitzada des del Patronat de Turisme de la Diputació i el centre tecnològic Eurecat, ha comptat amb una conferència inspiradora, una taula de debat i una taula amb experiències de l’àmbit turístic. S’han analitzat les oportunitats i els reptes que suposa la transició cap a l’economia circular i quins aspectes clau cal considerar. A més, s’han compartit iniciatives del sector turístic per part d’experts en gestió de destinacions i sostenibilitat, administracions i empreses del sector de càmping, hotel i del lleure, tant de Catalunya com de la Comunitat Valenciana o les Balears.

 

La vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Camí Mendoza, ha participat a la presentació de la jornada i ha destacat l’aposta per la sostenibilitat de les marques Costa Daurada i les Terres de l’Ebre en aquesta darrera dècada. Aquesta, ha dit, “s’ha traduït en assoliments com la designació de les Terres de l’Ebre com a una de les millors destinacions sostenibles del món de manera ininterrompuda des de 2016, o el treball conjunt a través de la Carta Europea del Turisme Sostenible amb la qual el Parc Natural de la Serra de Montsant ha estat acreditat”. Per a Mendoza, la incorporació dels agents socials i econòmics locals, juntament amb el respecte pels entorns i la identitat de les comunitats residents “són factors clau per a un turisme sostenible a les nostres destinacions”.

 

Segons el director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, Frederic Clarens, la hibridació de tecnologies entre sectors, la formació dels treballadors, la sensibilització dels usuaris, així com el desenvolupament d’experiències circulars centrades en el turista “permetran generar un elevat retorn social i econòmic”. Ha afegit que “per millorar la resiliència del turisme cal implementar la simbiosi amb els sectors industrials agroalimentari, energètic, aigua, residus, construcció i mobilitat”.

 

Per al director de Consultoria Tecnològica d’Eurecat, Roger Font, “ser capaços de desenvolupar nous models de negoci circulars és clau pel futur del sector” i per això és important acompanyar-lo en incloure la circularitat en la seva estratègia de negoci. “Hem de ser conscients que cada vegada més la societat es preocupa per l’impacte mediambiental de la seva activitat i ara mateix ja és un valor diferencial per a les empreses turístiques”, ha remarcat.

 

Entre les experiències presentades, hi ha la de PortAventura World que “ha apostat des del seu origen per un model de gestió responsable i sostenible” i que, com ha explicat la seva directora de Serveis Centrals i Sostenibilitat, Choni Fernández, “a nivell mediambiental és el primer ressort carbó neutre d’Europa, promou l’estalvi i reutilització d’aigua, valoritza el 97% dels residus que genera i elimina o substitueix el 93 per cent dels plàstics d’un sol ús utilitzats en els restaurants”. Per a Fernández, “el compromís de frenar el canvi climàtic ha de guiar la presa de decisions de les empreses”.

Així mateix, a la conferència principal, la professora titular del Departament d’Economia Aplicada i directora del Laboratori Interdisciplinari d’Economia Circular i Turisme de la Universitat de les Illes Balears, Marta Jacob, ha assegurat que “les empreses i les destinacions turístiques poden aprofitar moltes iniciatives d’economia circular per reduir el consum de recursos naturals, la generació de residus orgànics i plàstics i les emissions de CO2, i reutilitzar, reciclar i recuperar productes, serveis, residus, materials, aigua i energia, però també per aconseguir una major rendibilitat i augmentar els ingressos en la prestació de serveis”.

 

Taller de turisme d’aplicació pràctica, els dies 16 i 17 de juny

Per aprofundir de forma pràctica en l’aplicació de l’economia circular per part de les empreses i organitzacions turístiques, el dia 16 de juny a Tortosa i el 17 de juny a Cambrils, tindrà lloc el Taller de Turisme del LABIIT ‘L’impuls de l’economia circular a l’activitat turística. Com implementar un full de ruta?’.

Impartit per l’impulsor i dinamitzador de la plataforma eAgora i cofundador d’Itinere Circular, Jofre Tessier, s’hi donaran les directrius de com realitzar una diagnosi de l’organització i pautes per plantejar un full de ruta circular que contribueixi a un turisme més sostenible i regeneratiu alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Camí Mendoza durant la presentació de la jornada sobre economia circular i turisme
Camí Mendoza durant la presentació de la jornada sobre economia circular i turisme
Participant d'una taula rodona de la jornada
Participant d'una taula rodona de la jornada
Ponents de la jornada
Ponents de la jornada

Notícies relacionades