El gran accelerador del creixement econòmic d'Espanya que representa el finançament europeu, crucial davant l'impacte de la guerra a Ucraïna, desperta poc interès entre les empreses. L'última enquesta del Banc d'Espanya reflecteix que només el 16,6% de les companyies de la mostra (5.798) està interessat en presentar-se a les convocatòries per a finançar projectes amb els fons europeus.
Aquesta proporció, segons les dades obtingudes entre el 23 de febrer i el 10 de març -Rússia va iniciar la invasió d'Ucraïna el dia 24 de febrer-, és 7 punts inferior respecte a l'enquesta anterior, realitzada a finals de l'últim trimestre de 2021. Un descens de la disposició de les empreses a aprofitar el fons Next Generation de la Unió Europea que podria reflectir un menor atractiu per la rendibilitat més ajustada d'aquests projectes per la pujada dels costos, principalment per l'escalada dels preus de l'energia i la incertesa actual.
El limitat interès de les empreses pels fons europeus contrasta amb la intenció del Govern d'incrementar el ritme de les convocatòries com a resposta al cop de la guerra en l'activitat econòmica, juntament amb el Pla de xoc aprovat fa unes setmanes. L'executiu té l'objectiu de mobilitzar 24.600 milions d'euros amb les convocatòries del primer semestre.
L'absorció dels fons europeus s'erigia abans de la guerra com un dels principals acceleradors del creixement econòmic, amb un impacte positiu de prop d'1,5 punts, segons la previsió del Banc d'Espanya a finals de 2021, que el govern va arribar a situar en 2,5 punts. Ara mateix, totes les previsions estan qüestionades i el marge fiscal segueix sent molt estret per combatre el pic d'inflació. Una de les últimes estimacions, la de Funcas, va situar el creixement aquest any en el 4,2%. Un increment de l'activitat econòmica que se sosté per la forta recuperació que venia del 2021, després de l'impacte de la pandèmia, i que es reflectirà principalment en el primer trimestre, ja que en la previsió del centre d'anàlisi, el PIB només avançarà un 1,1% en els tres trimestres que resten de 2022.
L'enquesta també reflecteix una intensificació de l'encariment de consums intermedis al qual s'estan veient sotmeses les empreses, en un context en el qual un percentatge creixent d'elles es veuran afectades per la persistència de les dificultats de subministrament al llarg de tot aquest any.