El diumenge 3 d’octubre de 1982 es va celebrar el IX Concurs de Castells a l'antiga Plaça de Braus de Tarragona, amb la participació de 20 colles castelleres de tot Catalunya. Organitzat pel Patronat Municipal dels Castells amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de la ciutat, l’acte fou presidit per l’aleshores governador civil (Francisco Lorente), el president de la Diputació de l’època (Joan Ventura) i l’alcalde (Josep Maria Recasens).
El Concurs de Castells de Tarragona va néixer el 1932, a causa del major nombre i nivell de les colles castelleres, i a proposta del músic Pau Casals, per tal d’afavorir la consideració d’aquesta manifestació social i cultural. Després de l’aturada que suposà la Guerra Civil Espanyola (1936-39), es van tornar a celebrar a diferents localitats i amb una periodicitat variable, tendència que finalitzà els anys 50, quan es va convertir en biennal. Tot i això, fins 1970 no es va donar la recuperació del Concurs amb seu a Tarragona com a plaça castellera preeminent. La convocatòria es va anar consolidant i culminà l’any 1980, des de llavors se celebrà de manera exclusiva a Tarragona i en format Concurs.
L’edició que il·lustren les imatges va destacar per constituir-se en la primera on es va poder observar un castell de nou pisos, concretament el 4d e 9 amb folre, carregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls, mèrit que els va atorgar el títol de guanyadors del Concurs.
Altres fites remarcables van ser el “carro gros” (4 de 8) descarregat pels Xiquets de Tarragona i el polèmic 4 de 8 amb agulla de la Colla Jove dels Xiquets de Valls que va ser desqualificat pel Jurat. També cal posar en relleu l’actuació dels Castellers de Barcelona i la presentació dels Xiquets de Reus. D’altra banda, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, els Nois de la Torre i els Castellers de Terrassa, es van erigir com a colles revelació de la jornada.
El projecte 'L'Àlbum de l'Arxiu General de la Diputació de Tarragona' es pot consultar, juntament amb altres informacions referides a aquest servei, a l'apartat de l'Arxiu de la web de la Diputació.