La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha recordat el paper de les dones al llarg de la història i, en especial, les del 1714, durant el seu discurs en l’acte institucional de l’Onze de Setembre a Cambrils.
Llauradó ha fet un repàs a la figura de diferents dones vinculades als fets de 1714, però que han estat oblidades per la història i que, poc a poc, van sortint a la llum gràcies a la tasca recent d’historiadores i historiadors catalans. La presidenta de la Diputació ha posat com a exemple la reina Elisabet Cristina, la monja Manuela Desvalls, l’espia Marianna de Copons, la noble Maria Josepa Pignatelli o Magdalena Giralt, vídua del General Moragues. “Hem de fer visible el lideratge de totes les dones que al llarg de la nostra història ens han precedit”, ha assenyalat. També ha tingut un record per les preses i exiliades polítques.
La presidenta ha reivindicat el valor de la feminitat i ha assegurat que aquest ha de “permetre transformar la societat en una de més lliure, que garanteixi els nostres drets, centrada en les persones i que ens permeti assolir els nostres somnis”. Així mateix, ha destacat que “la lluita pels drets i les llibertats individuals, de les persones, amplia els drets col·lectius, de païs”.
Llauradó ha reivindicat el paper de la dona en els diferents àmbits de la societat i ha destacat que “el poder, i la responsabilitat, associats al càrrec de presidenta de la Diputació, es multiplica en el meu cas, perquè he estat escollida com a presidenta, primera dona, al capdavant d’aquesta institució centenària”. No obstant això, ha assegurat que “hem de seguir lluitant i convencent, encara ens queda molt de camí per recórrer”, recordant que la presència femenina encara és escassa en moltes institucions.
L’acte, que ha tingut lloc a l’Ajuntament de Cambrils, també ha comptat amb la intervenció de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la presència d’altres autoritats, entre elles, la vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Abelló; la directora dels Serveis Territorials de Justícia de la Generalitat, Eva Ferran, i el director dels Serveis Territorials d’Agricultura de la Generalitat, Àngel Xifré.