El PERTE per a la digitalització de l’aigua compta amb una previsió de prop de 3.000 milions d’euros de dotació econòmica entre el 2022 i el 2026. Aquest PERTE serà el quart dels anunciats fins ara en el Marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència postpandèmia, i amb ell es pretén transformar i modernitzar els sistemes de gestió de l'aigua, tant pel cicle urbà de l'aigua, com pel reg i els usos industrials.
S’han pressupostat ja 400 milions d'euros d'inversió en els pressupostos de 2022 per tal de millorar l'eficiència i reduir les pèrdues a les xarxes de subministrament d'aigua, aconseguint així un estalvi important tant d'aigua com d'energia.
Amb el PERTE, a més, es pretén augmentar la seguretat del subministrament i contribuir a aconseguir més seguretat de les infraestructures hidràuliques. Ampliarà l'ús de recursos digitals amb imatges captades des de drons o des de satèl·lits i la promoció de comptadors intel·ligents, tant al cicle urbà com al reg, incorporant també un pla de ciberseguretat.
El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va anunciar al llarg del 2021 una partida pressupostària de 250 milions d’euros destinada a la digitalització de l'administració de l'aigua. El principal objectiu d'aquesta inversió, a més de permetre que el ciutadà pogués accedir a qualsevol tràmit d'aigua des del seu ordinador, era aconseguir que tota la informació sobre l’aigua es recopilés de forma completa i estigués disponible per a l'anàlisi posterior. Per això es va apuntar un registre electrònic de drets d'aigua que permetés controlar els més de 500.000 aprofitaments d'aigua per a diferents usos que hi ha a Espanya. Aquesta mena de cadastre de l'aigua serviria per obtenir, per fi, una imatge completa dels drets d'aigua a Espanya, cosa que milloraria la gestió d'aquest bé essencial.
Una altra de les línies finançables amb càrrec a aquest PERTE podria destinar-se a la instal·lació de sistemes d'automatització de les lectures d'uns 1.000 instruments de control, el cost aproximat dels quals és de 4.000.000 euros. Aquests sistemes remetran, almenys, una lectura de nivell diària al sistema automàtic d'informació hidrològica de cada organisme de conca, cosa que constitueix una potent eina per millorar la gestió de recursos hídrics.
Una de les novetats que s'aprecien en aquest PERTE anunciat per a la digitalització necessària de l'aigua és que preveu, no només el finançament mitjançant subvencions amb càrrec als Next Generation, sinó que inclou la mobilització de fons retornables a la Unió Europea per promoure la col·laboració públic-privada que asseguri l'execució del projecte.