Representants del món local de la demarcació de Tarragona i d’arreu de l’Estat participen aquests dies a la Trobada Estatal del Pacte de les Alcadies, una cita de caràcter anual organitzada per l’Oficina del Pacte de la Unió Europea – Euromajors per compartir experiències i posar en comú el treball fet fins ara per l’administració local en la mitigació i adaptació al canvi climàtic. La trobada, que es va iniciar dimecres, 2 d’abril, i s’allargarà fins divendres, 4 d’abril, està coorganitzada per la Diputació de Tarragona, com a entitat coordinadora del Pacte de les Alcaldies al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.
L’acte central s’ha celebrat aquest matí a l’Auditori Diputació, amb la participació de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i la diputada de Transició Ecològica de la Diputació, Carme Ferrer. Allà han tingut lloc les primeres ponències, xerrades i taules rodones programades, centrades en aquesta edició en l’adaptació a les conseqüències del canvi climàtic (sequera, incendis, inundacions) i en la gestió dels sistemes d’alerta a la població per part del món local. A més, l’acte ha servit per compartir amb tots els participants la feina que s’ha fet durant els darrers anys des de la demarcació de Tarragona, de la mà de la Diputació.
En aquest sentit, la Diputació de Tarragona ha promogut l’adhesió de tots els ajuntaments al Pacte de les Alcaldies i dona un suport global als municipis per avançar tant en la redacció dels plans d’acció per assolir els objectius europeus (reducció del 55% de les emissions el 2030 i assolir la neutralitat al 2050), així com en la seva implementació. En aquest sentit, a la demarcació de Tarragona ja s’han planificat més de 7.000 accions en matèria de transició ecològica que contribuiran a fer-ho realitat. Són accions que s’inclouen als Plans d’Acció que cada ajuntament ha redactat per recollir quines actuacions que durà a terme.
De fet, moltes d’aquestes iniciatives han comptat o comptaran amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona, sigui a través de diverses línies de subvencions (fins ara la injecció total ha estat de 17,9M€) o a partir d’ara a través de l’ImpulsDipta, el nou model de cooperació amb els ajuntaments, que destinarà 22M€ a finançar actuacions d’aquest àmbit. Segons la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, iniciatives com aquesta evidencien “el compromís i el paper transformador del món local per la reducció d'emissions de CO2, per l'adaptació al canvi climàtic i per una transició energètica justa, en base al compliment de la política energètica i climàtica europea”. La diputada Carme Ferrer ha posat en valor la feina feta a la demarcació de Tarragona, de la mà de la Diputació, a través d’un ampli suport tècnic i econòmic”.
La jornada es traslladarà per la tarda amb la visita al Castell Monestir d’Escornalbou, on Diputació i Generalitat estan impulsant la transformació d’aquest espai i el seu entorn, amb criteris de sostenibilitat. Podeu consultar el detall de les jornades a la web de la Diputació.
Pacte de les Alcaldies
El Pacte de les Alcaldies és una iniciativa de la Unió Europea per promoure, canalitzar i reconèixer la participació del món local en la mitigació i adaptació al canvi climàtic.
La iniciativa es remunta a l’any 2008, moment en què Unió Europea posa en marxa el ‘Pacte d’alcaldes per a l’energia sostenible local’. Els ajuntaments signants es van comprometre a reduir en més d’un 20% les emissions i l’estalvi i a implementar un 20% de renovables fins al 2030.
La iniciativa ha anat evolucionant i reorientant-se, i l’any 2015 es va convertir en el ‘Pacte d’alcaldes per a l’Energia i el Clima’, posant més èmfasi en l’eficiència energètica i en la resiliència dels pobles i ciutats. Actualment, els objectius ja són assolir la reducció del 55% de les emissions per l’any 2030, i l’any 2050, assolir la neutralitat.
A l’actualitat més d’11.000 municipis europeus estan adherits al Pacte, entre ells tots els ajuntaments de la demarcació de Tarragona, i, per tant, tots avancen per a assolir l’objectiu comú establert a nivell europeu: la reducció del 55% de les emissions l’any 2030 i la neutralitat l’any 2050.

