Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més rellevants que se celebren a tot Catalunya en la recerca dels millors alumnes de cuina i sala del país. Concretament, l’Espai Llotja de la Cambra de Comerç de Reus acollirà la gran final del Premi Social (dissabte 13 d'abril) i la semifinal Tarragona-Lleida (diumenge 14 d'abril) de la quarta edició dels Premis Lladonosa.
Les dues jornades s'han presentat aquest dimarts en un acte al Palau Bofarull de la Diputació a Reus, amb la participació de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. Ambdues institucions col·laboren amb aquests premis, creats l’any 2021 com a homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània, i que posen en valor el talent jove, la cuina, els productors i l’alimentació de proximitat.
Tal com ha explicat Xavier Romeu, director dels Premis, un total de nou alumnes de cinc escoles de cuina de Tarragona i Lleida participaran a la semifinal, d’on sortiran els alumnes que passaran a la final, que tindrà lloc el 19 de maig a les Borges Blanques. Pel que fa a la final del Premi Social, seran nou els aspirants de tot Catalunya, procedents de dos centres de formació. A la categoria de sala es mesuren set joves més arribats de dues escoles. L’elecció dels Premis Lladonosa es realitza a través de tres concursos gastronòmics -amb showcooking en directe, inspirats en el format ‘masterxef’ i obert a totes les Escoles d'Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. El Premi Social és obert a totes les fundacions i col·lectius de Catalunya que treballen a l'àrea de serveis socials. Hi col·labora també el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.
Al llarg de les dues jornades, el públic assistent podrà fer tastets de diverses elaboracions preparades amb productes de proximitat i la recaptació es bescanviarà per productes alimentaris que després es consumiran al rebost i la cuina del Centre Social el Roser de Reus.
Els famosos germans Torres (Cuina Germans Torres de Barcelona), amb tres Estrelles Michelin, apadrinen els premis i encapçalen un jurat amb altres mestres dels fogons com Pep Moreno (Deliranto Salou), Vicent Guimerà (L'Antic Molí Ulldecona) o Ferran Cerro (Reus), alguns dels quals també han participat a l’acte de presentació.
Durant l’acte, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat que “a la Diputació de Tarragona fomentem l’emprenedoria i l’activitat econòmica en múltiples àmbits”. A més, ha ressaltat que “com a gestors de les marques turístiques Costa Daurada i Terres de l’Ebre, promovem iniciatives vinculades a la gastronomia, a l’enologia, als nostres paisatges agrícoles o als sabors de quilòmetre zero”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha posat l’èmfasi en el suport de l’Ajuntament de Reus als premis “pel seu impuls i acompanyament al talent jove i pel seu vessant social, el cor d’aquests premis, molt en la línia dels valors que treballem des de l’àmbit municipal al Centre Social el Roser”.
Pep Moreno, portaveu del jurat, també ha reiterat el compromís del Premi Social “perquè potencia la creativitat des de l’exigència i la pressió per sortir endavant” i ha refermat la rellevància del treball de sala en la professió.
A la presentació de les jornades, també hi ha assistit el diputat delegat de Gestió de persones i Talent de la Diputació de Tarragona, Joan Castor Gonell, i el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges.
Semifinal Tarragona-Lleida. 14 d’abril de 8:30h a 15h
Hi participaran els següents alumnes:
.Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils: Jenny Adriana Mieres i Joel Obrero
.Escola de Cuina Villa Retiro: Eduard Piñol, Lander Ismael Corrales i Lara Pujadas.
.EHVO: Aaron Muñiz.
.Escola Vedruna Gràcia: Izan García i Luciana Baltazar.
.ESCOTUR Lleida: David Ruiz
Final Premi Social Josep Lluís Rull. 13 d'abril de 8:30 a 15h
Hi participaran els següents alumnes:
Alumnes Cuina
· Formació i Treball: Álvaro León, Cristian Valencia i Michel Chivara
· Centre de Noves Oportunitats del Camp de Tarragona: Farid Allabou, Govinda Almiñana, Luna Moral, Modou Lo, Smail Haddoudi, Youssef Hathout.
Alumnes Sala
· Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida: Rony Alexander Espinoza
· Escola El Llindar-El Repartidor: Ainhoa Nuñez, Saray Ramia, Laura Alexandra, Talytmass Ouchikh, Ismael Amadri, Nicolas del Pino.