Quan el juny de 1977 es va restaurar la Generalitat de Catalunya, bufaven vents de canvis que renovarien el panorama polític del país. A l’octubre, el president Josep Tarradellas tornava de l'exili. Són els dies de les primeres eleccions després de la dictadura franquista, de les manifestacions populars, de l’Estatut d’Autonomia... Havent pres possessió, el nou president de la Generalitat es va disposar a donar-se a conèixer a les tres capitals de la demarcació, començant per Tarragona, després Lleida i, finalment, Girona.
A pocs dies de les primeres eleccions municipals de l’etapa democràtica, el 29 de març de 1979, Tarradellas va visitar la Diputació de Tarragona, llavors presidida encara per Josep Clúa i Queixalòs. Abans d’un mes, l’escrutini democràtic faria nou president Francesc Cailà Mestres.
En la fotografia se’l veu de cara arribant a les escales de la porta principal del Palau Provincial, amb una perspectiva, al darrera, de la plaça de la Font. Tarradellas anava acompanyat de la seva esposa, Antònia Macià Gómez i d’un seguici d’amics, periodistes i escortes.
A la segona fotografia es veu com es va desenvolupar l’acte, al despatx presidencial. Tarradellas dempeus, té a banda i banda a Clúa i al governador civil Francesc Robert Graupera; també s’hi pot veure el vicepresident Marcel·lí Garcia Llauradó, i a la banda dreta, Cailà, que tapa part de la senyera, i més cap a fora, Francesc Cabré Masdéu, president de la Cambra de Comerç de Reus. Darrera d’aquests prenien nota els periodistes; el de l’extrem era Josep Sabaté.
Acabada la recepció i pronunciats els discursos de rigor, la comitiva de diputats va acompanyar Tarradellas fins a l’Hotel Imperial Tarraco, llavors el més modern de la ciutat, on van degustar un arrossejat i un tall de vedella, en companyia de nombrosos comensals.