La Diputació de Tarragona és sòcia del projecte LIFE eCOadapt50 (Cocreant acció estratègica per a l’adaptació al canvi climàtic dels territoris i l’economia local). El projecte és liderat per la Diputació de Barcelona i compta amb el cofinançament del programa LIFE de la Unió Europea.
Objectius
- promoure accions d’adaptació al canvi climàtic en els sectors econòmics del turisme, l’agricultura i la ramaderia, l’àmbit forestal i la pesca, i també a l’administració local,
- mobilitzar els agents del territori i l’organització d’un procés d’inversions a llarg termini per millorar l’adaptació al canvi climàtic de les activitats més vulnerables a 19 territoris de Catalunya.
Qui integra el projecte?
El projecte està integrat per 24 socis beneficiaris, en representació d’agents públics i privats locals, i el lidera la Diputació de Barcelona. Els 24 socis són:
- 6 administracions locals: les quatre diputacions de Catalunya (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona); el Consorci de Polítiques Ambientals de Terres de l’Ebre (COPATE) i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.
- 4 agents socioeconòmics d’àmbit general: la Cambra de Comerç de Barcelona, ARÇ Corredoria d'Assegurances, la Confederació Sindical de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya i la Unió General de Treballadors i Treballadores.
- 8 agents socioeconòmics locals: 7 grups d’acció local (GAL) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
- 2 agents socioeconòmics sectorials: la Unió de Pagesos (UPCAT) i la Federació Catalana d’Associacions Forestals (BOSCAT)
- 4 agents de coneixement: l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (DACC-OCCC); l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Observatori de l’Ebre.
Amb un pressupost aproximat de 19 milions d’euros, cofinançat en un 60% pel programa LIFE de la Comissió Europea i en un 40% pels 24 socis públics i privats que en formen part, LIFE eCOadapt50 preveu executar fins al 2030 un mínim de 76 accions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic –agro-ramadera, forestal, pesquera i turística– i en 19 espais de Catalunya, que representen el 60% de la superfície catalana (prop de 19.400 km2) i impliquen un terç de la seva població, més de 900.000 habitants.
El projecte pretén, en aquests vuit anys, ampliar-se mitjançant la mobilització de més 73 milions d’euros de fons complementaris (fons europeus d’ajuda al desenvolupament; fons estatals, regionals i provincials; fons climàtic; crèdit privat; i autofinançament). Amb aquesta ampliació, s’actuarà al 75% del territori català: es replicaran accions dels 19 territoris inicials i se’n promouran de noves en espais litorals, boscos d’alta muntanya i planes agrícoles de gran part de Catalunya.
El paper de la Diputació
La Diputació de Tarragona, amb un pressupost de 585.518,00 euros, lidera el paquet de treball núm. 10: Sostenibilitat, replicació i explotació dels resultats, amb els següents objectius:
- Crear un pla de replicació per facilitar la replicació i/o transferència dels actius i resultats del projecte més enllà del projecte, estenent-los no només a d’altres sectors d'alt risc a causa del canvi climàtic, sinó també a altres regions o països de la zona mediterrània, amb reptes climàtics semblants, però diferents contextos social, polític, econòmic i legislatiu.
- Identificar i implicar entitats i organitzacions homòlogues vàlides per a les activitats de replicació i xarxa.
- Crear el “kit d’eines de replicació" per facilitar la replicabilitat de les accions en altres escenaris.
- Intercanviar, recollir i compartir lliçons i coneixements adquirits per augmentar les possibilitats de replicabilitat i de transferibilitat a altres territoris i/o entitats.
- Desenvolupar una estratègia per garantir l’aplicació dels resultats.
Abast geogràfic
El projecte abasta 19 territoris, amb una superfície total de 19.389 km2, el 60% del territori de Catalunya, on hi viuen 906.378 persones.
El projecte incorpora àrees geogràfiques de diferents característiques orogràfiques, climàtiques i d’activitat econòmica (muntanya mitja i baixa, terres d’interior amb agricultura de secà o amb regadiu, llocs costaners, zones més urbanes i més rurals, boscos...) d’un ampli ventall de comarques, com l’Alt Camp, Baix Camp, la Conca de Barberà, l’Anoia, el Bages, Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Baix Empordà, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d’Urgell i el Segrià.
Les accions
El projecte executarà un mínim de 76 accions d’adaptació al canvi climàtic, entre les quals algunes procedents del Life Clinomics, com per exemple: l’Observatori de la sequera com a eina de gestió de l’aigua en l’agricultura, l’anàlisi de la vulnerabilitat dels boscos al canvi climàtic i la proposta de gestió forestal adequada per fer-hi front i la utilització de ramats en la gestió forestal.
Altres actuacions que ja s’han proposat des dels diferents grups Leader són, entre altres, les relacionades amb noves tècniques per a l’agricultura, el reg més eficient i la promoció de mercats locals. A mida que es vagi desenvolupant el projecte, amb la participació dels agents locals, s’aniran definint accions concretes d’acord a la situació i realitat del territori.
A més, s’impulsarà l’execució d’inversions per a estendre, fins a un miler el nombre de mesures d’adaptació al canvi climàtic realitzades en el territori i en els sectors econòmics del projecte: agroramaderia, forestal, pesca i aqüicultura, turisme i l’administració local.
Seguint amb l’impuls iniciat per Life Clinomics, Life eCOadapt50 preveu generar espais de participació i debat amb els agents socials i econòmics i les administracions públiques, els líving labs, als territoris del projecte.El projecte arrenca amb 350 stakeholders identificats (agents territorials) i altres 106 implicats.