La Diputació de Tarragona participa com a sòcia del projecte Diversify-CCAM. L’objectiu d’aquest projecte és fer que la mobilitat sigui justa i accessible a tota Europa integrant factors culturals, geogràfics i polítics en el disseny de solucions de CCAM (Mobilitat Cooperativa, Connectada i Automatitzada).
El projecte està cofinançat en el marc de la convocatòria “Integrating European diversity in the design, development and implementation of CCAM solutions to suport mobility equity (HORIZON-CL5_2023-D6-01-04)”, del programa Horizon Europe per un import de 3.986.366,25€ pel total del projecte.
La Diputació de Tarragona hi destina un pressupost total de 58.750,00€ i compta amb un finançament del 100%.
El projecte
Diversify-CCAM té com a objectiu integrar aspectes de diversitat política, cultural i geogràfica en el disseny, el desenvolupament i la implementació de solucions de mobilitat connectada, cooperativa i automatitzada (CCAM) per promoure l'equitat de mobilitat a les regions europees. La missió del projecte és garantir que aquests sistemes siguin accessibles i beneficiosos per a totes les comunitats.
Les diversitats poden incloure infraestructures, disposicions geogràfiques específiques (centralització dels serveis de mobilitat), normes culturals o condicions de treball.
L’anàlisi d’aquestes solucions es desenvoluparà a 6 països europeus (Itàlia, Espanya, Suècia, Txèquia, Grècia i Alemanya) a través de 12 estudis pilot que realitzaran 15 entitats sòcies, entre les quals hi ha representants catalans, com IDIADA, Eurecat o l’AMT de Barcelona. Altres socis europeus són VTI (coordinador del projecte), l’Ajuntament de Mòdena (Itàlia) o la regió de l’Egeu Meridional (Grècia), entre altres.
La Diputació de Tarragona col·labora en l’estudi pilot sobre la diversitat en la CCAM a l’àmbit rural, prioritzant municipis del Baix Penedès, com la Bisbal del Penedès, Santa Oliva, Albinyana i Llorenç del Penedès.
L’objectiu d’aquest estudi pilot és recollir dades, mitjançant jornades i enquestes per a la seva anàlisi i valoració. A partir d’elles s’elaboraran recomanacions i es donaran a conèixer els avenços i possibilitats de les tecnologies CCAM per a la millora de la mobilitat en entorns urbans i rurals.
Els objectius específics
Avaluar les particularitats culturals i regionals que han donat lloc a diferents infraestructures de transport, entorns socials, necessitats i comportaments de viatge.
Desenvolupar metodologies que tinguin en compte l’impacte de les diversitats culturals i regionals en les actituds, la demanda, l’adopció i la implementació de solucions CCAM.
Definir principis, criteris i recomanacions per als desenvolupadors i implementadors de sistemes i serveis CCAM.
Proposar indicadors i enfocaments que permetin una integració justa dels factors culturals i regionals en els marcs d’avaluació d’impacte del CCAM per reflectir millor la necessitat que el CCAM doni suport a l’equitat en la mobilitat.
Desenvolupar mecanismes per transferir coneixement, captar patrons i tipologies recurrents d’assentaments, infraestructures i indicadors de viatges a Europa per fomentar la difusió de solucions CCAM sostenibles i centrades en les persones.
Demostrar les recomanacions desenvolupades i el mecanisme de transferència de coneixement aplicant-les en almenys quatre activitats pilot per a sistemes i/o serveis CCAM.
Les actuacions
Els estudis pilot es portaran a terme amb un enfocament iteratiu. Els usuaris i les parts interessades ho faran participant activament en totes les fases d'avaluació de les eines i solucions del projecte amb l'objectiu d'augmentar l'acceptació pública, mitjançant:
Exploració de necessitats, tant d'usuaris com de grups d'interès.
Co-creació i co-disseny d'esdeveniments: reunint comunitats locals en un procés iteratiu, recuperant comentaris i orientació del comitè assessor del projecte després de cada iteració.
Recollida de dades en temps real a cada lloc pilot: mètodes de desagregació per omplir llacunes en aspectes de diversificació en contextos locals i identificar patrons.
Avaluació i validació tant per part dels usuaris com de les parts interessades.
Els mètodes de recollida de dades s'adaptaran per satisfer els requisits de cada iteració i inclouran a títol indicatiu, enquestes en línia: entrevistes semiestructurades, grups de discussió, coneixements de multituds, tallers interculturals i altres.