L’acció artística Terraplena ha donat aquest dijous el tret de sortida a la programació de ‘Pobles Mudats’, una proposta cultural i artística de la Diputació de Tarragona al voltant del despoblament i la identitat dels pobles de la nova Xarxa d’Espais Culturals Dipta. El Pati del Palau de la Diputació a Tarragona ha estat l’escenari d’aquest primer acte, encapçalat per la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el diputat de Promoció Social i Cultural, Óscar Sánchez, i l’artista Manuel Moranta, creador i comissari de Terraplena. A més, entre els assistents a l’acte, s’hi han aplegat la trentena d’artistes i persones que d’una manera o altra han format part d’aquest procés creatiu al voltant del poble abandonat de Marmellar, al Baix Penedès.
La proposta Terraplena parteix d’un inventari de 1.500 paraules extret a partir de dues sessions celebrades al mateix poble de Marmellar. En total, es van escollir 100 paraules que defineixen la identitat del poble i que han estat la base de creacions artístiques, algunes de les quals s’han fet públiques aquest dijous al Pati del Palau de la Diputació. Precisament, durant l’acte s’ha celebrat el bateig de la peça escultòrica ‘L’inventari de Marmellar’ que retornarà al poble, en l’acte de la cloenda de la programació, el 15 de febrer. D’altra banda, la companyia La Im.perfecta ha estrenat “Rallemram” i s’ha fet el primer tast del ‘Rellotge de sabors’ que el pastisser Oriol Rossell ha creat i que es basa en els gustos de Marmellar.
L’acció artística Terraplena s’estendrà a altres espais com el Palau Bofarull de la Diputació a Reus a partir del 20 de novembre amb l’exposició fotogràfica ‘Terraplena, indicis’ del Col·lectiu Km0; a l’Auditori Diputació el mes de febrer amb la presentació de la videocreació ‘Espais buits, paraules plenes’ de Nacho Mayals i la taula rodona ‘Despoblament, i ara què?’, i a la Juncosa de Montmell, amb el ‘Retorn a Marmellar’ de la peça escultòrica. Són alguns dels actes que formen part de l’extensa programació de ‘Pobles Mudats’ que s’oferiran al llarg de gairebé 3 mesos en 8 espais de la Diputació de Tarragona -a Tarragona, Reus, Tortosa i Valls- i en 2 indrets més de la demarcació: la Fàbrica de la Transició, al Catllar, i la Joncosa del Montmell.
A part de Terraplena, la programació inclou 4 grans propostes més: “Els pobles acampen a l’Escola”, a les seus de Tortosa i Valls de l’Escola d’Art i Cultura de la Diputació; la jornada “Derives” a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona; el cicle “L’art com a experiència per estimar el territori”, al Museu d’Art Modern de la Diputació, i el cicle d’activitats i l’acció artística efímera al voltant de la ‘Fàbrica de la Transició’ al Catllar. La programació es pot consultar a www.dipta.cat/poblesmudats.
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat que aquest projecte enceta la programació de la nova Xarxa d’Espais Culturals de la Diputació, a través de la qual “volem impulsar una acció cultural pròpia i proactiva a través de projectes conjunts multidisciplinaris que ens permetin reflexionar sobre temes com el despoblament, en aquest cas, a través de la cultura”.
El diputat de Promoció Social i Cultural de la Diputació, Óscar Sánchez, ha ressaltat que “és un projecte multidisciplinar transversal que afavoreix la reflexió sobre el despoblament i la identitat, a través de la participació de professionals del món de l’art i de la cultura que ens permeten abordar aquest tema des de perspectives diverses”
Xarxa d’Espais Culturals Dipta
El mapa de la nova Xarxa d’Espais Culturals de la Diputació de Tarragona inclou els equipaments de la institució que programen regularment activitats culturals i socials obertes a la ciutadania. La formen el Pati del Palau de la Diputació, l’Auditori Diputació, i el Museu d’Art Modern de la Diputació, a Tarragona; la sala d’exposicions i el terrat del Palau Bofarull de la Diputació a Reus; i les seus de l’Escola d’Art i Cultura de la Diputació a Tortosa i a Valls. ‘Pobles mudats’ és el primer projecte de la Xarxa d’Espais Culturals Dipta.