Cultura

La fàbrica de la transició

a Reus i El Catllar

Els pobles abandonats poden ser un recordatori inquietant d’un passat perdut, però també poden ser llocs de bellesa i tranquil·litat; sovint reclamats per la natura, ja que les plantes i els animals s’apoderen de les cases i els carrers buits. Els pobles abandonats també poden ser una font d’intri­ga i misteri, ja que la gent es pregunta què va passar amb els residents i per què van marxar. 

El projecte de l’EADR, però, no parla ben bé d’un poble abandonat, sinó d’un espai deshabitat amb un projec­te de repoblament.

Avui en dia, el Catllar s’ha reestructurat i s’ha convertit en un poble tranquil amb una economia diversificada. Hi ha pocs espais abandonats d’aquesta bellesa i pocs projectes cooperatius de vivendes per la nostra zona. Aquesta col·laboració pot enriquir als alumnes des d’un punt de vista comunitari, solidari, i aportar gran visibilitat, als espais abandonats que tenen projectes de futur sostenibles amb visió artística.

 

Programa d'activitats

El projecte

La proposta de l’EADR per a Pobles mudats permet que l’alumnat de l’Escola i la ciutadania coneguin la història d’un poble, una realitat abandonada i oblidada que el va fer gran, i, alhora, un projecte de futur: la creació d’una cooperativa d’habitatges, des d’un punt de vista ètic, ecològic, amb respecte cap a la regeneració del patrimoni arquitectònic, un treball constructiu cap a la transició socioecològica.

Amb el suport del servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació de Tarragona, l’EADR presenta una intervenció artística realitzada per part dels alumnes de 2n d’Arquitectura Efímera a l’exterior de La Fàbrica de la Transició, que té com a objectiu principal generar reflexió i consciència sobre temes socials i ambientals urgents com ara el despoblament rural, el repoblament, el cohabitatge o la sostenibilitat.

Pobles Mudats