Els pobles abandonats poden ser un recordatori inquietant d’un passat perdut, però també poden ser llocs de bellesa i tranquil·litat; sovint reclamats per la natura, ja que les plantes i els animals s’apoderen de les cases i els carrers buits. Els pobles abandonats també poden ser una font d’intriga i misteri, ja que la gent es pregunta què va passar amb els residents i per què van marxar.
El projecte de l’EADR, però, no parla ben bé d’un poble abandonat, sinó d’un espai deshabitat amb un projecte de repoblament.
Avui en dia, el Catllar s’ha reestructurat i s’ha convertit en un poble tranquil amb una economia diversificada. Hi ha pocs espais abandonats d’aquesta bellesa i pocs projectes cooperatius de vivendes per la nostra zona. Aquesta col·laboració pot enriquir als alumnes des d’un punt de vista comunitari, solidari, i aportar gran visibilitat, als espais abandonats que tenen projectes de futur sostenibles amb visió artística.
Programa d'activitats
El projecte
La proposta de l’EADR per a Pobles mudats permet que l’alumnat de l’Escola i la ciutadania coneguin la història d’un poble, una realitat abandonada i oblidada que el va fer gran, i, alhora, un projecte de futur: la creació d’una cooperativa d’habitatges, des d’un punt de vista ètic, ecològic, amb respecte cap a la regeneració del patrimoni arquitectònic, un treball constructiu cap a la transició socioecològica.
Amb el suport del servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació de Tarragona, l’EADR presenta una intervenció artística realitzada per part dels alumnes de 2n d’Arquitectura Efímera a l’exterior de La Fàbrica de la Transició, que té com a objectiu principal generar reflexió i consciència sobre temes socials i ambientals urgents com ara el despoblament rural, el repoblament, el cohabitatge o la sostenibilitat.